A l’escalinata monumental del park Güell, des d’on s’accedeix als punts més centrals del parc, hi ha el drac -per a alguns, una salamandra-, fet amb recobriment de trencadí el 1907. Aquesta obra d’Antoni Gaudí s’ha convertit en la imatge més popular del parc, i de fet, és també una de les imatges més icòniques de la ciutat i de les més recurrents en els souvenirs.

És el drac de Sant Jordi?

No consta a cap escrit de Gaudí que la seva intenció primera fos representar el drac de Sant Jordi, però hi ha moltes circumstàncies que han fet pensar als estudiosos de la seva obra que efectivament era la seva voluntat. En algunes notes del mateix arquitecte s’explica que el drac representa la sargantana alquímica -pseudociència sense base científica i considerada com a precursora de la química -, que simbolitza l’element del foc.

Però el drac que va crear Gaudí i el que pots veure ara mateix al parc són exactament iguals? Doncs no. Així ho explica el perfil de xarxes socials Efemèrides d’Arquitectura, que compara una fotografia de 1907 i una del 2022 i sorprèn la comparació: “A dalt el drac del Park Güell tal i com era en un inici, el 1907, i a sota tal i com és avui dia. Ha passat de ser una fera amb temibles ullals i llargues urpes a ser un drac desdentat i tenir dits com botifarrons i unes ungles mínimes. Així no hi ha qui devori turistes”.

El que no sabem és per quina raó s’han produït aquestes modificacions, si és que el drac s’ha deteriorat i no s’ha cuidat o han estat actes incívics. Sigui com sigui, les fotos deixen clara aquesta mutació.

És un dels llocs més visitats pels turistes i un imprescindible de totes les guies de la nostra ciutat. I, tanmateix, molts barcelonins o no el coneixen o no saben la història que hi ha rere de la seva construcció. El parc va ser projectat el 1900, va ser inaugurat com a parc públic el 1926 i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984, reconeixent el seu valor patrimonial i cultural com a símbol de l’arquitectura moderna, ja que és un dels màxims exponents del modernisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa