Kylie Minogue ha fet ballar el Festival Cruïlla més multitudinari en la seva última jornada. Malgrat la veterania, és tot just la segona vegada que l’artista australiana actua a Barcelona, on es va estrenar l’any passat amb un concert de petit format. Aquest dissabte ha fet un recorregut pel seu extens repertori, i és que la cantant està immersa en una gira de repàs dels seus grans èxits, alguns de tan recordats –i corejats- com ‘Can’t get you out of my head’, ‘All the lovers’ o ‘In your eyes’. Amb el seu concert, el Cruïlla 2019 ha començat a acomiadar-se. Jorge Drexler, Years & Years, Seu Jorge, Parov Stelar, Dorian, El Petit de Cal Eril, Michael Kiwanuka, Marcelo D2 i Love of Lesbian han acompanyat la diva australiana en la jornada de tancament.

Un ruixat intens però breu havia remullat els assistents a última hora del vespre, alguns dels quals assistien al concert d’El Petit de Cal Eril. Però no ha estat més que això, una pluja puntual que no ha tingut continuïtat durant la nit. Després de l’ensurt, el festival ha continuat amb normalitat. 

Kylie Minogue ha tornat a Barcelona poc després d’un any del seu tardà debut a la ciutat. Aquest cop ho ha fet amb un concert per a multituds on ha repassat el corol·lari de grans èxits que han marcat la seva carrera. 

La incombustible estrella del pop ha fet ballar, i molt, els assistents del Cruïlla a partir de les onze de la nit. Durant una hora i mitja, Minogue ha cantat i s’ha mogut dalt de l’escenari demostrant que està en bona forma i que manté la seva personalitat en un panorama pop mundial sacsejat per la irrupció dels sons i ritmes llatins. 

Una cort de ballarins enfundats en elegants vestits negres han acompanyat amb coreografies la posada en escena de la cantant, al llarg de les 25 cançons que ha interpretat (no han faltat ‘Locomotion’, ‘All the lovers’, ‘In your eyes’ i, és clar, ‘I can’t get you out of my head’. Un show propi d’una diva del pop, amb canvis de vestuari inclosos i una pantalla gegant al seu darrere on es projectaven vídeos de l’artista i altres amb animacions.

Al llarg de la seva carrera, la cantant ha rebut multitud de premis de la indústria, ha venut 90 milions de còpies dels seus discos i ha estat una de les figures més influents de la música pop i, també, en un símbol de la lluita del col·lectiu LGTBI.

Però Minogue no ha estat l’única responsable que els assistents del festival es moguessin aquest dissabte. Abans han actuat Years & Years, amb el seu pop ‘synth’ de ritmes urbans, per escalfar el vespre. I l’electro-pop de Dorian els ha pres el relleu en un concert multitudinari i previ a la irrupció de l’estrella australiana. 

També el brasiler Seu Jorge ha donat ritme al vespre, en una tessitura –la samba- completament diferent dels anteriors i que demostra una edició més el caràcter heterogeni del cartell del Cruïlla. L’electro swing de Parov Stelar, que ja va triomfar al festival el 2017, n’és un altre exemple.

El cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes, balla amb el de Dorian, a qui han convidat a cantar una cançó al Cruïlla. Dorian havia actuat abans / ACN

El cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes, balla amb el de Dorian, a qui van convidar a cantar una cançó al Cruïlla. Dorian havia actuat abans / ACN

Les propostes locals de la darrera jornada, a banda de Dorian, han estat El Petit de Cal Eril, els empordanesos Cala Vento i Love of Lesbian, uns habituals del festival, programats aquest dissabte gairebé de matinada i a l’escenari més gran per mantenir viva la festa amb el seu directe enèrgic i que sempre connecta amb el públic. 

Drexler posa la veu i la pausa

L’uruguaià Jorge Drexler ha estat un altre dels reclams de la nit. Situat enmig d’una graella de propostes ben mogudes, el músic ha portat la pausa i l’elegància al festival. Drexler hi ha arribat en un bon moment de la seva carrera, amb els tres Grammys Llatins que va guanyar el passat novembre per ‘Salvavidas de Hielo’, el seu últim LP, i per ‘Telefonía’, que es va emportar el premi a la millor cançó.

Jorge Drexler, al festival Cruïlla / ACN

Jorge Drexler, al festival Cruïlla / ACN

Les seves composicions relaxades, poètiques, intimistes i riques en ritmes han marcat un dels moments de més comunió entre públic i artista en aquesta edició del festival. Unes hores abans, al mateix escenari, Michael Kiwanuka també ha fet les delícies dels assistents. L’artista de soul ha interpretat sobretot cançons del seu darrer disc, ‘Love&Hate’, però no ha oblidat peces que l’han donat a conèixer com ‘Cold like heart’, que forma part de la seva banda sonora per a la popular sèrie televisiva ‘Big little lies’. 

Avui també ha actuat el brasiler Marcelo D2, músic tan conegut per la seva música com pel seu activisme i oposició al nou president del seu país, Jair Bolsonaro. A Marcelo D2 se’l coneix com el pioner de la mescla entre hip hop i samba, una proposta novedosa que s’escoltarà al tram final del Cruïlla 2019, abans no el tanqui el duet d’indi electrònic Elyella.

Nou comentari