Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La història de la Maria, una dona gran que viu sola a Barcelona, candidata als Gaudí
  • CA

Gairebé una de cada 3 dones de més de 65 anys viuen soles a Barcelona, segons el padró municipal. Són veïnes que es veuen abocades a barrejar en la seva quotidianitat el pes de la soledat i el greuge físic de fer-se gran. Tanmateix, alguns d’aquests casos amaguen també històries de rebel·lia i resistència al pas del temps, i això és precisament el que reflecteix el curtmetratge La vella lluita, candidat als premis Gaudí de l’Acàdemia del Cinema Català del 2021.

L’obra recorre el dia a dia de la Maria, una dona de 93 anys sense fills ni família propera que viu endinsada en el seu íntim univers. I de retruc, obre un debat de fons que la pandèmia no ha fet més que aguditzar: la solitud entre la gent gran i la importància de l’acompanyament a aquest col·lectiu.

El curt el protagonitza Rosó Amades i el codirigeixen les germanes Carol i Marina Rodríguez Colás. Es basa en una història real. En aquest sentit, les directores destaquen la intenció d’un relat que s’atura a capturar la “batalla” per mantenir la dignitat i superar la frustració quan el cos ja no acompanya la ment.

La història de la Maria, una barcelonina que viu en un pis on sembla que el temps es va aturar 50 anys enrere, posa de manifest “una problemàtica que té conseqüències molt greus des d’una vessant emocional, però també física”, subratlla Miriam Millán, la coordinadora de Comunicació i Captació de l’entitat Amics per la Gent Gran, que dona suport al projecte. El curt “és un relat colpidor però necessari” i “mostra una quotidianitat crua i normalitzada que ens hauria d’urgir a reaccionar com a societat”, valora Millán.

L’obra, que també ha rebut el suport dels ajuntaments de Barcelona, Cornellà, Sant Feliu o Sant Boi de Llobregat, és una ficció produïda per Malmö Pictures, Alba Sotorra SL i Eva Murgui i, de moment, és una de les 14 propostes preseleccionades per endur-se el premi Gaudí a millor curtmetratge a la gala del pròxim gener. L’any passat, aquesta categoria la va guanyar Suc de síndria, dirigit per Irene Moray, una obra que va repetir èxit als Goya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa