Foscor, de Jan Vilanova, és un thriller amb tints de comèdia negra que t’enganxa des del primer moment. La posada en escena dels dos únics intèrprets, en Dafnis Balduz i l’Agnès Busquets, provoquen en l’espectador la sensació d’incertesa i d’intriga durant els 80 minuts de l’espectacle. Amb l’acompanyament d’un diàleg potent i directe, els dos actors aconsegueixen guanyar-se al públic de la Sala Versus Glòries (carrer Castillejos) i fer que aquests no puguin desconnectar de l’obra.

Parteix de la base que un periodista en el seu primer dia de vacances ha d’anar a cobrir la notícia de la fi del món a un poble. I Allà, de cop i volta, li deixa de funcionar el cotxe amb la mala sort de què a part dels carrers plens de gent boja per la suposada fi del món, no hi ha cap mecànic al poble que el pugui ajudar. Llavors, Balduz decideix anar a l’Ajuntament a veure si li poden ajudar i es troba amb la insuperable Busquets, una funcionària de l’Ajuntament que té més d’una germana bessona. En aquest punt es comença a desenvolupar aquest thriller on l’humor és clarament l’element protagonista.

Foscor, de Jan Vilanova és un thriller amb tints de comèdia negra

Pel que fa a l’escenari, és senzill, imaginatiu i creatiu. La directora de l’obra, Clara Manyós, juga amb les llums i amb una cadira com a element únic i principal de Foscor. Això fa que l’espectador estigui molt més atent al diàleg dels protagonistes i dona lloc a que cada assistent pugui imaginar-se a la seva manera l’entorn que expliquen els actors. Com és el cas de l’Ajuntament o el poble on serà la suposada fi del món. Cal destacar, que aquesta és una obra que no només té com a objectiu destapar les pors, les inseguretats, l’egoisme i l’orgull de l’ésser humà, sinó també empatitzar amb totes aquelles persones que tenen un mal dia o estan de mal humor.

També és interessant veure com els colors de les llums interactuen amb el públic fent que aquests siguin els “bojos que creuen en la suposada fi del món”, ja que aquests se senten partícips de l’obra i resulta peculiar i a la vegada divertit veure com l’espectador és un actor més que es troba dintre de Foscor.

Agnès Busquets fa una interpretació espectacular. L’actriu es fa passar per diferents personatges i aconsegueix atrapar al públic entre gestos, mirades i actuacions desconcertants. Sens dubte, Busquets és el nucli més còmic de Foscor i la seva actuació és realment fascinant i impressionant. Sense cap mena d’attrezzo a sobre seu i només amb la seva interpretació fa que el públic entengui a la perfecció quan canvia de personatge sense que aquests perdin el fil de l’obra.

Un espectacle on el toc d’humor està més que garantit i on la lluita per indagar en la naturalesa humana és clau.

.

.

Aquest article forma part del projecte Difusió de les arts escèniques als barris, amb el que el TOT Barcelona vol donar visibilitat a les activitats dels centres culturals de proximitat de la ciutat i promoure el talent periodístic emergent. Aquesta iniciativa ha estat seleccionada en la convocatòria ordinària de subvencions per a dur a terme projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat per a l’any 2021.

Nou comentari

Comparteix