Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Deskomunal conquereix Sants amb una barreja de cultura i gastronomia

L’any 1925 es van construir als carrers Tenor Masini, riera d’Escuder i carrer d’en Blanco quatre naus dedicades a la fabricació i a la industrialització de veles per als vaixells de Barcelona. Però als anys setanta, la crisi del petroli va afectar la deslocalització de moltes indústries catalanes i les naus d’en Blanco ho van patir.

Temps després, aquestes van quedar completament buides, encara que hi havia una petita botiga de màquines de cosir que es va mantenir fins a l’any 2015. Any en què l’Ajuntament de Barcelona va incloure l’edifici al catàleg del patrimoni arquitectònic de la ciutat, i moment en el qual neix La Comunal, un pol cooperatiu que aplega set cooperatives: La Ciutat Invisible, Lacol, la Directa, l’Aula d’Idiomes, QueSoni, Jamgo i la fusió de la sala Koitton i el restaurant Kop de Mà, els quals van crear La Deskomunal.

Només un any després s’hi va sumar l’associació Irídia, creant així un espai col·lectiu pensat per a tothom. “La Comunal ha suposat un nou pol d’activitat i moviment al barri de Sants i a mesura que passen els mesos s’està reconeixent per parts dels veïns com un nou espai cultural a la ciutat”, esmenta Núria Alcuber, programadora d’espectacles a La Deskomunal.

La Deskomunal arriba en temps de pandèmia

El Koitton Club i el Kop de Mà van iniciar la seva activitat a Sants el 2012 i 2013. Oferien un espai cultural (Koitton Club) i gastronòmic (Kop de Mà). L’objectiu d’ambdues cooperatives era crear La Deskomunal per “generar llocs de treballs dignes, oferir una oferta  cultural i gastronòmica de qualitat, i ser un espai al barri i per al barri”, explica Alcuber.

El projecte va obrir les seves portes el passat mes d’octubre, just quan les restriccions del sector de la restauració només permetien oferir àpats per endur i les sales de concerts encara estaven tancades. La previsió que tenia el nou projecte de La Comunal era obrir als inicis del 2020, però la situació excepcional va fer que les obres i l’obtenció de la llicència s’endarrerissin. “Ha sigut una arrancada a poc a poc que ens ha permès donar a conèixer el projecte al barri i a la ciutat i anar-nos situant en el mapa musical, cultural i gastronòmic de la ciutat”, diu Alcuber.

En aquests moments, l’espai gastronòmic, cultural i musical de La Deskomunal funciona com a restaurant que ofereix menjar de qualitat amb productes de proximitat i amb preus populars. A més, és una sala de concerts que vol oferir una programació estable de música en viu. “Per poder oferir ambdues activitats vam haver de pensar en un espai polivalent i transformable”, explica Núria Alcuber, en referència a la nau de La Deskomunal que té un espai insonoritzat per fer concerts o la terrassa que comparteixen les diverses cooperatives on es fan activitats com la lectura de poesia.

La popularitat de La Deskomunal: “És un espai molt obert al barri”

L’espai que forma La Deskomunal cada cop és més famós entre els habitants de Sants, “És molt conegut en aquest barri, sempre trobes gent de tota mena, no té un estil propi. És un espai molt obert al barri”, esmenta Nacho Y, habitant del barri de Sants i client habitual de La Deskomunal, el qual pensa que faltava un restaurant cultural de qualitat on fessin vermuts, menús al migdia, sopars i espectacles a la nit sempre que es respectin les mesures preventives de la pandèmia. “Cada setmana hi ha espectacles, però sempre s’ha respectat el límit d’aforament i la distància de seguretat. Per començar, les entrades només es poden comprar per internet de manera anticipada perquè així es pot tenir controlat l’aforament. Ara com ara només poden entrar quaranta persones per temes de coronavirus”, explica Nacho Y, que afegeix que “el que més els ha afectat és no poder fer concerts. Tenen la sala insonoritzada, però encara no l’han pogut treure partit”.

Ziargi Etxarte, cambrer de La Deskomunal, explica que “de moment amb les restriccions imposades pel Govern anem tirant de vermuts i dinars. Sí que fem espectacles cada setmana però a poc a poc. Encara no fem concerts grans perquè econòmicament no surt a compte i fer un concert on la gent estigui asseguda no crec que sigui el millor”.

El projecte no només és conegut per als habitants de Sants, sinó també per altra gent que té un vincle especial amb el barri. “La meva àvia vivia just al davant. Per mi aquesta nau és la fàbrica abandonada que he vist tota la meva vida quan venia a casa de l’àvia i personalment quan vinc sempre passo per aquí, té un valor afegit emocional”, explica Pablo Bonat, client de La Deskomunal i col·laborador de la Directa. Bonat diu que està molt orgullós de poder participar a la Directa, un mitjà en comunicació integrat en La Comunal: “Tots aquests projectes tenen un valor afegit per haver fet aquesta iniciativa i agafar aquest espai de manera col·lectiva i donar-li un ús comunitari”.

Pròxims espectacles a La Deskomunal

En aquests moments “la programació de juliol l’hem reduït a fer vermuts els dissabtes. Acostuma a venir un DJ, però ara mateix està tot molt complicat”, esmenta Etxarte. Per finalitzar, a l’agost estarà tancat per vacances i La Deskomunal obrirà coincidint amb les Festes Majors de Sants on es faran vermuts al migdia i concerts a les nits el 26, 27 i 28 d’agost.

.

.

Aquest article forma part del projecte Difusió de les arts escèniques als barris, amb el que el TOT Barcelona vol donar visibilitat a les activitats dels centres culturals de proximitat de la ciutat i promoure el talent periodístic emergent. Aquesta iniciativa ha estat seleccionada en la convocatòria ordinària de subvencions per a dur a terme projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat per a l’any 2021.

Nou comentari

Comparteix