Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Covid19 aigualeix el 700 aniversari del Corpus de Barcelona
  • CA

El Corpus de Barcelona compleix enguany 700 anys: set segles de celebració a la capital catalana des de 1320. La pandèmia de coronavirus aigualeix una mica la fita, que els barcelonins no podran celebrar amb aglomeracions ni total llibertat de moviments com estava previst. La programació d’activitats, no obstant, aposta per formats compatibles amb la desescalada i s’allargarà fins a finals de l’any 2021. Aquest dijous 4 de juny es faran públiques totes les activitats i el logotip commemoratiu al nou web barcelona.cat/corpus.

Tot i l’expansió en el calendari, el gruix de les activitats es concentrarà entre l’11 i el 14 de juny de 2020. Les campanes de la Catedral i de la basílica del Pi marcaran l’inici de la festa dijous 11 al migdia. També s’encarregaran de tocar a fi de festa, diumenge 4 a les 20:30h. L’activitat més coneguda de Corpus és l’Ou com balla, que es pot veure en una dotzena de patis i claustres de la ciutat.

L’edició d’aniversari haurà de potenciar, doncs, la vessant virtual. Al web i les xarxes de Cultura Popular Barcelona s’hi podran veure  l’exposició ‘Corpus a Barcelona’, un joc interactiu per a tota la família, la ruta de Corpus de l’associació Joan Amades –en format virtual aquest cop–, imatges antigues de l’Ou com Balla i l’elaboració d’una catifa floral en versió digital.

L’antiga festa major de Barcelona

Durant segles, el Corpus va ser la veritable festa major de la ciutat i va fer néixer altres tradicions molt estimades, com l’Ou com balla. Era un joc senzill i màgic, del qual encara no n’està clar el significat. L’any 1992 l’Ajuntament, la Catedral i les colles de cultura popular de la Barcelona Vella van unir esforços per recuperar aquest esclat festiu que té lloc quan la primavera s’acaba. Es van recrear les figures històriques de la ciutat, que formarien el Seguici Popular de Barcelona: l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca i els Cavallets Cotoners, que es van sumar als Gegants de la Ciutat i del Pi, i als Capgrossos Macers.

En aquests darrers anys, el Seguici Popular s’ha ampliat amb els Gegants de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. Tota aquesta corrua d’elements festius, junt amb d’altres que també se sumen a aquesta desfilada festiva (com ara el Ball de Cercolets, els Gegants del Corpus o la Coronela) precedeixen la desfilada religiosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa