Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Covid obliga els bars dels ateneus barcelonins a reinventar-se

El món de la cultura s’ha vist molt afectat a causa de la pandèmia. El teatre, el cinema i l’oci nocturn han sigut els principals protagonistes d’una pèrdua massiva de consumidors. Han hagut de tancar els seus negocis per confinament i quan han pogut reobrir les seves sales, ha calgut adaptar-les a les mesures imposades per les administracions per evitar contagis. Ho han patit per partida doble un sector ja fràgil i molt invisibilitzat: els ateneus culturals de barri, part dels quals articulen la seva vida social al voltant del bar de l’entitat. Lloc de trobada veïnal i font d’ingressos, la restauració a mig gas ha complicat molt la subsistència als espais de proximitat i els ha portat a reinventar-se per tirar endavant.

Per exemple han patit els estralls del coronavirus en primera persona l’Ateneu Hortenc, ubicat al barri d’Horta; el Teatreneu situat al barri de Gràcia; i la Societat Cultural i Esportiva la Lira a Sant Andreu de Palomar. “Tot ha quedat tancat, el nostre teatre s’ha vist molt afectat. Tenim tres grups que porten un any sense assajar, tot just comencen ara i econòmicament ha sigut un fracàs”, lamenta Carmina Araguas, presidenta de l’Ateneu Hortenc.

L’Ateneu Hortenc va ser fundat l’any 1864 i es considera l’entitat més antiga de Barcelona amb activitats continuades, però amb l’inici de l’estat d’alarma l’Ateneu va tancar les seves portes fins a l’1 de juny de l’any passat, moment en el qual va obrir la seva zona d’hostaleria: “Al bar només podia entrar el 50%, però la gent ha respost molt bé. Si tocaven dues persones per taula, doncs dues per taula”, explica Araguas. Pel que fa al teatre, no ha obert les seves sales fins aquest 6 de juny, després d’un any i mig tancats sense fer actuacions ni espectacles de cap tipus.

I és que molts d’aquests actes estaven pensats per a gent gran. “Els assajos van començar la setmana passada. El motiu principal per no obrir ha estat la por al contagi, a més les noies que fan teatre són infermeres totes tres i no ens podíem arriscar.”, esmenta la presidenta de l’Ateneu Hortenc, que afegeix que ara es comencen a fer espectacles de màgia, o bé venen grups de teatre o d’escacs a la sala gran de l’ateneu, però fins al setembre no es faran espectacles amb normalitat.

El bar de l’Ateneu Hortenc

Per altra banda, el Teatreneu, que va néixer l’any 1988 i ha ofert una trentena d’espectacles diferents a la setmana fins a l’arribada de la pandèmia, moment en el qual el teatre va haver de posar a tot el seu personal a l’ERTO fins al mes de juliol. “Vam obrir 15 dies i després a finals ens vam tornar a tancar. Per sort a l’agost va tornar l’activitat i des del Teatreneu vam decidir obrir els dissabtes mentre adequaven el teatre per poder tornar a obrir amb totes les garanties”, explica Ariadna Piguillem, personal d’oficina del Teatreneu. El teatre ha hagut de treballar molt dur perquè en comptes de fer una funció feien dos o tres per respectar l’aforament i seguir al peu de la lletra les mesures preventives de seguretat en tots els seus espectacles com són el gel hidroalcohòlic i els purificadors d’aire.

Al setembre va començar a obtenir més programació i a obrir de dimecres a diumenge. “No fem més espectacles, hem anat incorporant a poc a poc, però el que hem descobert són uns altres horaris que abans no contemplaven”, explica Piguillem, en referència al fet que els dissabtes als matins a part de fer espectacles infantils ara també fan programació d’adults i en uns altres horaris com són les 18 i 19 h de la tarda, “Nosaltres estàvem acostumats a treballar de cara al vespre de 22 a 23 h de la nit i ara se’ns ha permès explorar un altre tipus de coses. El públic s’ha hagut d’acostumar a un altre tipus de rutina”, esmenta Piguillem.

Temps per fer-hi obres

Cal destacar que el bar l’Escenari del Teatreneu ha estat tancat des del primer confinament i han aprofitat aquest temps per fer obres i insonoritzar-lo, encara que tampoc “han trobat el moment per obrir, era un bar d’oci nocturn”, afirma Piguillem.

Per finalitzar, la Societat Cultural i Esportiva la Lira de Sant Andreu fundada l’any 1870 van haver de fer totes les seves classes de forma online independentment del col·lectiu. Alguns exemples són la secció d’escacs, els grups de teatre, les activitats i els tallers que normalment es feien al territori de Sant Andreu. Després, l’entitat només va facilitar l’entrada presencial a tots aquells esports que tenien competicions i estaven federats, la resta continuaven de forma telemàtica.

En el cas del teatre, ambdós grups: el Grup de teatre Somni’TS-Teatre Solidari i el Teatre Fòrum Giravent van tornar a poder fer assajos presencials a finals d’abril on s’han utilitzat espais amplis per respectar la distància de seguretat i oferir una bona ventilació. Altres mesures preventives que s’han tingut en compte i que continuen vigents han estat “la mascareta, el gel hidroalcohòlic, la presa de temperatura i el control de les persones assistents”, respon Enric Capdevila, president de l’entitat La Lira.

També, pel que fa al bar La Lira ha pogut continuar endavant perquè és un local molt popular al barri de Sant Andreu i “encara que l’entitat estigués tancada, en el moment que van poder iniciar la seva activitat, els clients van respondre de manera molt positiva, a més hi ha nous serveis, el servei per emportar i el servei a domicili amb la voluntat de reinventar-se i adaptar-se a aquesta situació de gravetat extrema sanitàriament i econòmicament parlant”, finalitza Capdevila.

.

.

Aquest article forma part del projecte Difusió de les arts escèniques als barris, amb el que el TOT Barcelona vol donar visibilitat a les activitats dels centres culturals de proximitat de la ciutat i promoure el talent periodístic emergent. Aquesta iniciativa ha estat seleccionada en la convocatòria ordinària de subvencions per a dur a terme projectes, activitats i serveis de districte i de ciutat per a l’any 2021.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa