Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Julio Manrique porta a escena ‘Jerusalem’ de Butterworth al festival Grec
  • CA

L’obra d’èxit del dramaturg londinenc Jez Butterworth, Jerusalem (2009), arriba a Catalunya de la mà de Julio Manrique en una coproducció del festival Grec, el Teatre Romea i el Centro Dramático Nacional. La protagonitza Pere Arquillué, que dona vida a ‘El Gall’ Byron, una mena de “Falstaff del nostre temps” que es nega a abandonar el bosc on viu i “celebra el caos” que l’envolta, ha explicat aquest dimecres Manrique. Ambientada en un petit poble d’Anglaterra el dia de Sant Jordi, el muntatge aporta el to anglosaxó que el Grec buscava per aquesta edició.

“És un text gegant, amb aquest tipus d’obres tens la sensació que passen per sobre dels seus autors”, ha avançat Manrique. La gran estrena teatral del Grec es representarà en tres úniques funcions a l’amfiteatre a l’aire lliure de Montjuïc de l’1 al 3 de juliol a les 22h, amb entrades a partir de 15 euros. Després l’obra seguirà el seu recorregut al Romea.

L’any 2009 ja va deixar fascinat el públic britànic, entre el qual hi havia Josep Maria Pou, director artístic del Teatre Romea. Ha dit que l’obra el va deixar “embogit” i des d’aleshores vol portar ‘Jerusalem’ a Catalunya. Ho va intentar al teatre Goya en múltiples ocasions, però la complexitat de la producció ho va fer impossible. Ara sota el paraigua del Grec, realitza aquell desig: “Em sembla una de les obres més importants del últims 10 anys del teatre europeu”, ha sentenciat. Al seu parer, Butterworth és el dramaturg que avui genera més expectatives arreu del món. 

Estrena al Grec com a premiere

Abans de fer temporada al Romea, el Grec té “el luxe”, en paraules del seu director Cesc Casadesús, d’estrenar aquesta producció que representa un “cant a la llibertat”. “Un crit a dir a la gent: feu el que vulgueu mentre no feu mal als altres”, ha explicat Arquillué. És l’actor qui s’encarrega d’encarnar Johnny ‘El Gall’ Byron, un home a qui les autoritats d’una petita localitat rural d’Anglaterra volen desnonar de la clariana del bosc on viu.

Pere Arquillué al cartell de l'obra 'Jerusalem', la gran estrena del Grec 2019 / Grup Focus

Pere Arquillué al cartell de l’obra ‘Jerusalem’, la gran estrena del Grec 2019 / Grup Focus

Com si fos el sol, Byron tindrà tot de planetes que giraran al seu voltant, des d’amics de la infància a joves del poble que volen compartir el seu anhel per la llibertat. L’acompanyen en el caos Elena Tarrats, Albert Ribalta, Adrian Grösser, Marc Rodríguez, Chantal Aimée, David Olivares, Víctor Pi, Guillem Balart, Anna Castells, Clara de Ramon, Jan Gavilan i Max Sampietro. 

Crear mites que ens facin lliures

A mode de comèdia shakespeariana, l’obra barreja mites i llegendes per fer-ne un de nou, a partir de ‘Jerusalem’, una cançó tradicional d’Anglaterra escrita originalment per William Blake. “L’obra de Blake deia que hem de carregar-nos els mites que ens tiranitzen i inventar de nous que ens facin lliures”, ha afirmat el director sobre uns nous mites que han de ser com els humans, “impurs i imperfectes”. 

L’obra parteix de les essències de l’antiga Anglaterra per reflexionar sobre la fi de les utopies. I si bé la fira del poble que serveix com a teló de fons és pròpiament de la tradició anglesa, Manrique assegura que aquest folklore es pot traduir en qualsevol tradició rural. A Catalunya, seria una festa major, que en el text de Butterworth serveix com a “esclat” i moment “alliberar-se”. 

L’entorn de l’amfiteatre del Grec és ideal per recrear aquest bosc en el qual es desencadena la festa i l’embogiment. Una festa ambientada amb música de, fins i tot, els Chemical Brothers. “Vas construint un mosaic, però la proposta d”El Gall’ és una mena d’anarquisme místico-poètic”, ha explicat Manrique, qui assegura que l’obra “s’encomana molt” i és una “celebració del caos”. Al parer d’Arquillué és també una exaltació de la naturalesa, i una insubordinació a la societat “hipòcrita i políticament correcte en què vivim”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa