Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El barri-refugi de Barcelona d’un animal amb olor d’all
  • CA

El barri més petit de Barcelona és La Clota, que té només 590 habitants i pertany al del districte d’Horta-Guinardó. Per dimensionar aquesta xifra només cal dir que una illa de l’Eixample encabeix mil veïns. De fet, és el barri menys poblat dels 73 que té oficialment la capital.

Un gripau amb olor d’all

Aquest barri és un altre món, ple de jardins, casetes baixes, horts, masies i amor, de fet hi ha el carrer de l’amor. Només té un comerç, concretament el bar el Raconet de la Clota. Aquesta barriada manté encara avui un aire semirural que constitueix una notable singularitat en la Barcelona actual. És tan singular que fins i tot és refugi d’un animaló molt especial, una espècie de gripau amb olor d’all.

Actualment, la Clota també té un parell d’edificis singulars a destacar. D’una banda, una casa amb una torre circular que destaca al barri i que el propietari va fer edificar per poder veure la mar, en un temps en què des d’Horta es podia veure l’horitzó de la Mediterrània. I a més també en els seus carrers hi ha una casa rehabilitada per l’arquitecte Enric Miralles que va rebre un premi FAD d’interiorisme.

Al segle XIII hi havia una masia, ara ja desapareguda, i molts safaretjos, perquè a la zona hi confluïen moltes rieres. Es tractava d’una zona amb molta aigua que ha albergat durant anys exemplars d’una espècie de gripau molt peculiar, el tòtil.

Aquest animaló, conegut científicament com a Alytes obstetricans o Gripau llevadora és un amfibi molt curiós perquè l’embaràs no el porta la femella, sinó el mascle. A Barcelona se l’ha vist nedar en basses artificials com les comentades de la Clota. Aquest gripau pot arribar a fer 5 centímetres de llarg, compta amb una pell llisa i amb grànuls groguencs o vermellosos als laterals i amb tonalitats més verdes o grises a la part superior de l’esquena.

Però potser el més curiós d’aquest petit animal és la flaire que desprèn. El tòtil fa una olor semblant a l’all, una aroma molt característica. A més té el cap gran, el timpà visible i els ulls als laterals amb pupil·les verticals.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a agost 15, 2022 | 18:40
    Vilatà gironí. agost 15, 2022 | 18:40
    Abans del canvi climàtic que ha eixugat rieres i ha fet desaparèixer tota la fauna aqüatica, de totils n'hi havia força per aquests viaranys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa