La gelateria florentina Badiani, situada al Carrer del Rosselló 232 -cantonada amb Passeig de Gràcia- s’ha proposat capgirar el concepte de panettone durant aquestes festes. Atenent dades del Gremi de Pastissers de Barcelona, el consum d’aquest dolç italià elaborat a partir d’una massa brioix, farcit de fruites i panses s’ha multiplicat per deu d’ençà el 2014. De fet, fa un mes dos forns de la ciutat van guanyar un concurs estatal organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona en el marc del Gastronomic Forum Barcelona.
Així doncs, la gelateria Badiani complementarà la clàssica oferta de panettone, pandor i tronchetto amb dos gelats especials per celebrar les dates nadalenques: els sabors pandoro i panettone. L’establiment, que va aterrar a la capital catalana el passat abril, també disposa de gelats vegans i sense sucre.
Creacions especials per aquest Nadal
Els dolços que Badiani ha elaborat per al Nadal, que es fan de manera artesanal a la seva GelatoLab de Florència són vuit: destaca el panettone clàssic, farcit de fruites confitades i panses, fet segons la tradició original de cocció i que té una textura esponjosa.
El panetonne de xocolata negra és una especialitat artesanal i inclou pell de taronja confitada mentre que el tronchetto és un bescuit amb parfait de mascarpone amb trossos de xocolata negra i d’avellana. El pandoro clàssic, que s’enforna en un motlle en forma d’estrella de vuit puntes, incorpora sucre en pols.
Les grans novetats són el gelato panettone, amb base de panettone, xocolata blanca i fruites confitades, i el gelato pandoro, amb base de panedoro i xocolata blanca. L’oferta es complementa amb el clàssic torró dur, a base d’ametlla torrada, sucre, mel i clara d’ou, i el torró tou, que porta ametlla mòlta, sucre, mel i clara d’ou.
90 anys d’història
Badiani va estrenar la seva primera gelateria el 1932 a Florència i, després de consolidar-se a tot Itàlia, el 1993 va engegar un procés de transformació de la mà de la família Pomposi. El 2015 Paolo Pomposi va guanyar el primer premi en el Gelato Festival celebrat a Londres, cosa que li va obrir les portes del mercat britànic; de fet a la capital anglesa hi té nou punts de venda i un dels laboratoris de producció de gelat artesanal més importants del Regne Unit. El 2022 Badiani va obrir el seu primer local a Barcelona.