Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Festival de Jazz de Barcelona es recupera amb una vuitantena de concerts
  • CA

El Voll-Damm Barcelona Jazz Festival celebrarà de l’11 d’octubre al 24 de desembre una edició de plena normalitat amb fins a 82 concerts i alguns dels grans noms del jazz local i internacional. Als noms ja anunciats del quartet de Joshua Redman, el tàndem Michel Camilo-Tomatito, el brasiler Toquinho, i els ajornats per la pandèmia Madeleine Peyroux, Melody Gardot i Dianne Reeves, s’hi ha sumat aquest dimarts un reguitzell de nous artistes, així com la confirmació del retorn del concert-pòrtic del festival ‘Jazz and Food’. La cita arriba enguany vinculada amb les festes de la Mercè i se celebrarà el 26 de setembre al Moll de la Fusta amb un cartell essencialment femení on brillen Andrea Motis, Maruja Limón i Dàmaris Gelabert.

Madeleine Peyroux, Melody Gardot, Dianne Reeves, Michel Camilo i Tomatito, Toquinho i Hermeto Pascoal, Eliades Ochoa, la cantant Cécile McLorin Salvant, Soweto Gospel Choir, Wim Mertens, Andrea Motis i Marco Mezquida, la Sant Andreu Jazz Band o Chucho Valdés amb Paquito d’Rivera. El llistat de noms de la propera edició del Voll-Damm Barcelona Jazz Festival és extensíssima i suposa el “retorn per la porta gran” –en expressió del seu director, Tito Ramoneda del certamen després de dos anys d’edicions pandèmiques.

D’entre la bateria de propostes destaca especialment l’única parada a l’estat espanyol de la gira de retorn de l’aleshores conegut com a Joshua Redman Quartet, ara rebatejat amb els cognoms dels seus quatre integrants. Les quatre estrelles del jazz, que han actuat separadament al festival en més d’una ocasió, actuaran a Barcelona com una de les úniques 10 dates europees de retrobament i rememoració del seu únic disc conjunt, ‘A Mood Swing’.

Michel Camilo i Tomatito tornen al seu fetival

L’altre retorn destacat és el del tàndem format per Michel Camilo i el músic flamenc Tomatito (dins del cicle ‘De Cajón’). El pianista dominicà i el guitarrista d’Almeria tornen al punt d’origen de la seva col·laboració, nascuda en una edició del festival als anys 90. En aquesta ocasió interpretaran la seva versió d”El concierto de Aranjuez’, de Joaquín Rodrigo, sencer en versió piano-guitarra (més el seu repertori de clàssics d’aquest duo). Tot plegat, gairebé 30 anys d’aquella primera actuació al Palau de la Música.

El president executiu de The Project i director del Festival de Jazz de Barcelona, Tito Ramoneda, presenta la nova edició del certamen / ACN
El president executiu de The Project i director del Festival de Jazz de Barcelona, Tito Ramoneda, presenta la nova edició del certamen / ACN

El president executiu de The Project reconeixia aquest dimarts que ha estat “un esforç titànic” organitzar els 82 concerts de l’edició, 11 dels quals al Palau de la Música i 2 “Liceus”, així com 20 classes magistrals i el preàmbul recuperat del Jazz and Food.

El pressupost acompanya l’ambició de l’edició: 1,4 milions d’euros, que queden molt lluny dels 700.000 i els 900.000 invertits, respectivament, els anys 2020 i 2021. Ramoneda confia en una ocupació d’entre el 70% i el 75% perquè surtin els comptes, ja que el 62% del pressupost prové de la taquilla.

Tete Montoliu i Jordi Rossy

El preàmbul del festival arribarà el 26 de setembre, enguany colze amb colze amb l’Ajuntament de Barcelona. El ‘Jazz and food’, absent els últims dos anys, torna enguany al Moll de la Fusta inclòs dins dels actes de les festes de la Mercè. De dotze del migdia i fins a la mitja nit, s’hi viuran concerts gratuïts de Dàmaris Gelabert, Sofia Ribeiro, Andrea Motis, Maruja Limón i A Contra Blues (celebrant els seus 15 anys), i hi haurà també oferta gastronòmica.

Aquesta edició tindrà també un record pel pianista Tete Montoliu, el dia 1 de desembre amb l’espectacle ‘Per sempre Tete’, en el 25è aniversari de la seva mort. Serà un concert a càrrec de cinc pianistes, alguns dels quals van coincidir amb el músic, i altres que encara no havien nascut quan ell va desaparèixer: Albert Bover, Alejandro Esperanza, Lucía Fumero, Ignasi Terraza i Xavi Torres.

D’altra banda, enguany el festival dedica el seu ‘Retrat d’artista’, amb què el festival es fixa cada any en un músic concret, a Jordi Rossy. El bateria i multiinstrumentista català oferirà fins a quatre concerts diferents al Consevatori del Liceu, bona mostra de la seva hiperactivitat musical i amplitud de registres. A més, tres d’aquests recitals seviran perpresentar les respectives tres novetats discogràfiques.

Un serà el de presentació de l’àlbum ‘Puerta’, enregistrat amb el seu trio (Jordi Rossy Vibes Trio), que per Cararach està cridat a convertir-se en un clàssic del jazz. Un segon projecte, amb Carme Canela i el guitarrista Jaume Llombart, amb el disc ‘Lost in the Stars’; i el tercer, en companyia de Kurt Rosenwinkel i Jean-Paul Brodbeck, de presentació del disc ‘The Chopin Project’. El quart concert del cicle l’han anomenat ‘Rossy x 3’ i constarà de tres repertoris: un, en què actuarà en solitari amb tots els instruments que toca, un segon com artista convidat de l’octet Liceu Jazz Group, i un tercer de duets (un amb el saxo Bill McEnry i l’altre amb el seu fill, el trompetista Fèlix Rossy).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa