Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les festes de Santa Eulàlia estrenen noves activitats i el Llum BCN es consolida al Poblenou
  • CA

Les festes de Santa Eulàlia tornaran a omplir el centre de Barcelona de cultura popular i activitats per a totes les edats, del 8 al 12 de febrer. Pocs dies després, el festival LlumBCN, nascut com a ‘spin-off’ de la festa major d’hivern, consolida la seva autonomia amb data i escenari propis: tindrà lloc el següent cap de setmana, del 15 al 17 de febrer, al barri del Poblenou. Les dues cites s’han erigit com la principal cita festiva del febrer i solen congregar un nombrós públic local, tot i que aquest any podrien veure’s eclipsades per les mobilitzacions independentistes en coincidir el dia de la patrona amb l’inici del judici als presos polítics.

L’edició 2019 de la festa hivernal compta amb dues novetats: una Diada Bastonera dissabte 9 de febrer a l’avinguda de la Catedral i rutes-concert per visitar 6 dels grans orgues de Ciutat Vella que es van salvar de la Guerra Civil i que han estat restaurats els darrers anys. Entre les 10 i les 17h, prèvia inscripció, es podrà participar als itineraris guiats i escoltar concerts d’organistes professionals al Palau de la Música, el Palau Güell, la basílica de Sant Just i Pastor, Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

La cultura popular d’arrel tradicional donarà el tret de sortida a les festes divendres 8 a les 20h del vespre, amb els solemnes Protocols de l’Àliga. Gegants, gegantes, dracs, diables, esbarts, l’Àliga de la Ciutat i la gegantona Laia, entre moltes altres figures, ballaran i emocionaran als espectadors al llarg de la jornada. Els Gegants nous de la Casa de la Caritat celebren enguany el seu centenari, que coincideix amb els 160 anys dels Gegants vells. Es podran admirar al Palau de la Virreina, on també es podran veure totes les gegantes de Barcelona que es diuen Laia. Per cinquè any consecutiu l’associacionisme juvenil de la ciutat impulsa la Lali Jove, amb un programa propi d’activitats i concerts (Doctor Prats, Marcel Lázara i Júlia Arrey, Suu, Angangas i Beals the Band) al Moll de la Fusta durant la tarda de dissabte. 

També dissabte a la tarda hi ha prevista una cercavila molt especial, batejada com a Kamerino de l’Enginy, en la que capgrossos, gegants i màscares celebraran la reobertura de l’emblemàtica botiga i taller d’imatgeria festiva El Ingenio, al carrer Rauric. Fundada el 1838, va haver de tancar fa més d’un any però ha pogut reobrir de la mà de l’empresari Lluís Sala. La nit de dissabte els protagonistes seran els correfocs: a les 18:15h l’infantil i a les 20:15h la versió adulta. Diumenge 10 serà el torn de les colles castelleres de la ciutat, que inauguraran la temporada de competició a la plaça Sant Jaume, precedits dels grallers, la Moixiganga i els Falcons. El dia de la patrona, dimarts 12, tindrà lloc a les 9:45h la cerimònia del penó de Santa Eulàlia al balcó de l’Ajuntament. A continuació tindrà lloc l’habitual Pregó dels infants (10h), les audicions de carrilló del Palau de la Generalitat al migdia i la tarda, sardanes i final de festa a partir de les 18:45h, quan totes les gegantes Laia passejaran juntes per Ciutat Vella i oferiran el tradicional Ball de les Laies.

La Llum i l’avantguarda, al Poblenou

Uns dies més tard començarà el festival LlumBCN, que durant el cap de setmana del 15, 16 i 17 de febrer programarà tot tipus d’espectacles basats en jocs de llum. Es celebrarà al Poblenou, sobretot a l’àrea del 22@ i la plaça de les Glòries, una ubicació que va estrenar l’any passat amb gran èxit d’afluència. Artistes, dissenyadors i arquitectes d’arreu del món integren la llarga llista d’autors de la mostra, que ha comissariat aquest any la professora Maria Güell. Els especialistes José Luis de Vicente (Sónar+D) i Oriol Pastor (festival MIRA) també han assessorat la programació.

Gairebé 50 espais acolliran performances limíniques, entre els que debuten els Encants, la plaça Dolors Piera i també –tot i que a distància, des de Montjuïc– la Fundació Mies van de Rohe. A més l’associació Poblenou Urban District afegeix encara més punts al mapa del festival amb l’OFFLLUMBCN’19, que inclou propostes de format més petit, fetes per autors locals i amb vocació de proximitat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa