La Festa Major de Gràcia és patrimoni dels graciencs, sí, però és també tota una institució a la ciutat. L’agost és sinònim de festa al carrer Diagonal amunt. Una festa que arrenca l’any 1901 i que ha permès una barreja de visitants i veïns que amb els pas dels anys s’ha convertit en un retrat viu de la societat barcelonina. També ho ha estat darrerament, perquè la Covid-19 va matar l’edició del 2020 i la va deixar només en virtual. El 2021 es va recuperar la festa, però amb restriccions. I aquest estiu, si no hi ha més onades de la pandèmia, recuperarà la seva vida. Però podria haver-hi una novetat molt important que afecta a una tradició que té 98 anys d’història

Adéu als carrers guarnits?

El futur del Concurs de Carrers Guarnits se sotmetrà a votació. Al juny els carrers votaran entre tres opcions: mantenir el concurs com fins ara, canviar-ne el format o eliminar-lo directament. Tal i com va avançar l’independent de Gràcia’ és un dels canvis que està estudiant el comitè de la festa, encapçalat des del mes de març per Lina López, la nova presidenta. El 2013 es va voler canviar el dia del pregó sense èxit, ara caldrà veure si els veïns i veïnes estan d’acord a fer canvis en aquesta tradició centenària. Hauran de rumiar bé què trien: fer concurs com es feia fins al 2019 amb els 24 carrers en rànquing; la segona, fer concurs reformat amb un rànquing dels deu primers i mencions especials per a la resta; com es va fer l’any passat, i la tercera, la decisió més dura, no fer concurs.

Aquestes tres opcions es posaran a debat al Patronat de la Festa Major de Gràcia del juny, que encara no té data, però serà aleshores quan es votarà, tot just quan faltin dos mesos per a la Festa. La nova presidenta explica que “la proposta era continuar com sempre”, però volien donar veu a les comissions que havien posat en qüestió el concurs de guarniments. En les darreres edicions, per culpa de la pandèmia, ja no es va poder fer el concurs que puntua els carrers del primer a l’últim, i això va fer renéixer la idea entre els més reticents.

Un 2021 amb aglomeracions

El format reduït de l’edició 2021 de la Festa de Gràcia va acollir 260 activitats des del diumenge 19 d’agost, amb protocols per garantir la seguretat davant contagis de Covid-19. Les aglomeracions i els botellons de les últimes dues nits, però, van desbordar les limitacions que es van prendre per mitigar el risc de proliferació de coronavirus, com l’obligació de reservar cita prèvia per assistir a actes programats amb aforament limitat o la finalització de tots els actes a les 00.30 hores. Aquella nit va deixar un regust agredolç als veïns. Tot i així, el balanç final va ser positiu: Un 72% dels assistents hi havia reservat seient, i el 28% restant va donar les seves dades abans d’accedir als espais on se celebraven les activitats per assegurar la traçabilitat de possibles contagis.

Enguany les Festes de Gràcia 2022 recuperaran la normalitat. Amb concurs de guarniments o sense? Serà una de les notícies més rellevants en molts anys d’aquesta festa. Caldrà esperar al juny per conèixer el resultat d’aquest debat.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'una concentració popular els dies de Festa Major de Sants / Lorena Sopêna (Europa Press)

La unió de festes majors de Barcelona demana més suport davant els botellots

Notícia: La unió de festes majors de Barcelona demana més suport davant els botellots
Comparteix
En un comunicat, es dirigeixen a l'administració i recorden que les celebracions populars van més enllà de la nit
Notícia: La unió de festes majors de Barcelona demana més suport davant els botellots - Mobile

Nou comentari

Comparteix