Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats veïnals denuncien que l’Hermitage pagarà a preu de saldo el sòl al Port
  • CA

Les entitats veïnals agrupades a la Plataforma per un Port Ciutadà han denunciat aquest dimarts que els impulsors del projecte del museu de l’Hermitage preveuen pagar uns 345 euros anuals per metre quadrat per la concessió del sòl al Port de Barcelona. Aquesta xifra representa “entre quatre i cinc vegades menys” del que costa el metre quadrat a la zona, segons fonts d’aquesta plataforma, que alerten que, per llei, la taxa ha d’estar vinculada als preus del mercat.

Aquesta és una de la quinzena d’al·legacions que la Plataforma ha presentat al projecte, que preveu instal·lar al barri barceloní de la Barceloneta una franquícia del complex cultural rus del mateix nom situat a Sant Petersburg. El centre divideix als veïns de la Barceloneta entre partidaris i detractors. Els més crítics, agrupats a la nova plataforma, subratllen que una part de les al·legacions que han formulat tenen a veure amb “impactes no previstos” o bé, previstos per a una realitat “inexistent” vinculats a la mobilitat. 

5.000 desplaçaments més al dia a Joan de Borbó

Tenint en compte que el projecte s’instal·laria a la Nova Bocana, al Port Vell, aquesta mobilitat s’articularia a través del passeig Joan de Borbó, que segons càlculs de l’Ajuntament –que tenen en compte només els accessos a la platja– ja absorbeix 11.000 desplaçaments diaris. Fonts de la plataforma indiquen que, a aquesta xifra, cal sumar-hi la que aporten els càlculs dels mateixos impulsors del projecte, uns 5.000 diaris. “Un increment del 50% que vol dir més contaminació, manca d’eficiència energètica en un context en què s’està a punt de declarar l’emergència climàtica a la ciutat”.

Altres al·legacions denuncien la manca d’un estudi d’impacte de gènere o els impactes de la turistització, ambientals però sobretot socials, com ara la gentrificació o la pèrdua de comerç tradicional en favor d’un altre tipus d’establiments adreçats als turistes. A més, es presenten al·legacions per l’arquitectura jurídica del projecte, que implica la societat Museo Hermitage SL assumint una sol·licitud prèvia de Varia Hermitage Barcelona, SA i Cultural Developement, i que necessita també de la creació d’una fundació per gestionar el museu.

Hi ha, a més, un “ús reiterat de llengües no oficials” al projecte, que a parer dels membres de la Plataforma “dificulten la tasca de control democràtic de la població”. En aquest sentit, se subratlla que el Port ha donat 20 dies per analitzar un projecte de prop de 900 pàgines. Cal recordar que a mitjans d’abril el Port de Barcelona admetia a tràmit la sol·licitud del projecte i iniciava el procediment administratiu previ a l’atorgament de la concessió. La cessió dels terrenys depèn del Consell d’Administració del Port, previ acord amb l’Ajuntament de Barcelona. El projecte arquitectònic del museu és obra de l’arquitecte japonès Toyo Ito, guanyador del premi Pritzker l’any 2013 i autor de dos gratacels a la plaça Europa. La inversió privada prevista supera els 50 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa