Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Com es poden impedir les pintades en el patrimoni històric?
  • CA

Els grafits fa temps que s’han convertit en una expressió artística, atractiva en alguns casos, incívica en altres. A tall d’exemple, Renfe destina més 15 milions d’euros a l’any a netejar els grafits dels seus trens, una quantitat que equival a la compra de tres nous trens de Rodalies. I més enllà del material d’aquesta companyia, els grafits també s’han instal·lat en certs indrets de la ciutat, danyant patrimoni històric. És el cas del barri Gòtic, on diversos dels seus edificis històrics han aparegut ruixats amb tinta.

És el cas dels metraquilats amb què es van protegir unes pintures restaurades fa pocs anys al passatge de la Pau. Aquestes pintures, com expliquem al TOT Barcelona, han quedat ocultes sota gargots, una mena de números i altres símbols enigmàtics que fan de signatura d’uns grafiters que han deixat empremta sobre les plaques, entelant un patrimoni amb gairebé dos segles d’existència i furtant-lo de la vista dels vianants.

De fet, fa pocs dies un grafiter va enfilar-se a una façana del darrere de la Basílica del Pi per marcar un mur amb unes lletres de grans dimensions. El resultat? Un valuós escut del segle XIV fet malbé i una denúncia de la parròquia davant dels Mossos. Els veïns del barri es queixen de la imatge de degradació que provoquen aquests i altres grafits en patrimoni històric, alerten que el turista marxa amb la sensació que Barcelona està bruta i abandonada en veure en quin estat es troben murs, parets i portes del Gòtic.

I què pot fer l’Ajuntament? Explica que la brigada de neteja no pot esborrar les pintades d’edificis privats catalogats i traspassa la responsabilitat de fer-ho a la propietat. Però sí que pot fer altres mesures a través dels districtes, que sí que poden requerir el titular a treure-les. Si no en fa cas, el consistori pot pagar la despesa i després passar-li la factura. A la resta d’edificis, compta amb uns equips de neteja que esborren el rastre dels grafits a mesura que es produeixen. Calcula que els grafits que van esborrar el 2021 equivalen a 279.422 metres quadrats.

PollMaker

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní emprenyadíssim. a maig 05, 2022 | 08:24
    Barceloní emprenyadíssim. maig 05, 2022 | 08:24
    Els grafitti son dolents SEMPRE . I els grafiters uns delinqüents mereixedors de presó perpètua no revisable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa