Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Primavera Sound defensa el reggeaton i en programarà per al 20è aniversari
  • CA

El Primavera Sound celebrarà el seu 20è aniversari l’any que ve, en una edició “molt especial” segons el seu codirector Alberto Guijarro. En una entrevista, Guijarro explica que el Primavera Sound 2020 combinarà artistes “emblemàtics” propis de l’evolució del festival, amb reclams de la música actual. De moment, l’únic grup confirmat per al cartell de l’any vinent és la banda nord-americana de rock alternatiu Pavement, però tampoc hi faltarà la música urbana, que ha sigut protagonista de l’edició d’aquest any. 

Guijarro apunta que un dels objectius del festival del 20è aniversari és fer “una fotografia” del panorama musical actual amb “una visió àmplia”. Seguint aquesta màxima, el certamen va nodrir la programació del 2019 de veus provinents de l’anomenada música urbana com el hip hop, el reggaeton i el trap. Estils que “formen part de la societat, dels gustos actuals i de la manera d’entendre la música” i que seguiran ben presents, assegura, en les pròximes edicions del Primavera Sound. “Aquest any hem fet un nou gir, que ha estat molt positiu” i “important”, admet.

Alberto Guijarro, codirector del Primavera Sound / ACN

Tot això també respon als canvis en els gustos musicals dels darrers anys. Uns canvis que, segons Guijarro, han accelerat les xarxes socials i l’ús de Spotify o Youtube. Creu que aquesta nova forma d’escoltar música porta a “consumir més artistes i poques cançons”.

Una de les estrelles de la passada edició va ser precisament el colombià J Balvin. Sobre les crítiques que ha rebut per les seves lletres masclistes, Guijarro creu que “moltes vegades no s’escolten bé les lletres i es confon sexualitat explicita amb masclisme”. Recorda, per exemple, que hi ha un sector del feminisme molt implicat en les músiques urbanes.

El codirector del Primavera Sound diu que evidentment hi ha lletres de músics de reggaeton masclistes, però el mateix pot passar, afirma, amb qualsevol altre tipus de música en la història del rock i del pop. Guijarro creu que és important deixar clar que el masclisme no s’ha de relacionar amb un estil de música en concret, sinó que s’ha de centrar amb alguns artistes i les seves lletres.

“Topall físic i tècnic”

El Primavera Sound va tancar la seva darrera edició amb més de 220.000 espectadors i tornarà el 2020 al Parc del Fòrum del 4 al 6 de juny. Guijarro reconeix que el certamen té “un topall físic i tècnic que no es pot passar” i es mostra satisfet amb les xifres aconseguides any rere any. Destaca, per exemple, que els preocupa oferir bons serveis als assistents del festival.

D’aquests 220.000 espectadors que van assistir al festival, un 56% va ser estranger. Guijarro defensa que el Primavera Sound és “un festival molt de Barcelona amb una voluntat internacional. És un festival que ha crescut amb l’ADN de Barcelona, molt barceloní i que sedueix un públic de tot arreu”.

També és una mostra d’aquest creixement que el certamen arribi l’any vinent a Los Angeles (19 i 20 de setembre de 2020), en una aposta que Guijarro afirma que serà de llarg recorregut. Los Angeles se suma a l’anunciat Primavera Weekender a Benidorm, que s’estrena al novembre de 2019. Així mateix, el NOS Primavera Sound se celebrarà el 2020 al Parque da Cidade de Porto entre els dies 11 i 13 del mateix mes. Guijarro explica que l’esperit dels festivals és el del Primavera Sound de Barcelona, tot i que reconeix que s’adapten a cadascun dels llocs.

Per altra banda i sobre el risc de saturació de festivals musicals principalment a l’estiu, Guijarro creu que la clau és la diversificació en les propostes i que cada certamen trobi el seu “nínxol de mercat”. Segons assenyala, “si tots fem el mateix festival amb els mateixos artistes, ens trobarem amb un problema”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pep a setembre 22, 2019 | 14:25
    Pep setembre 22, 2019 | 14:25
    Masclisme, homofobia i bandes, tot associat al rageton.
  2. Icona del comentari de: vao a setembre 22, 2019 | 22:33
    vao setembre 22, 2019 | 22:33
    Excuses de mal pagador: només hi ha que veure el paper que ens els videos de regueteon és deixa a homes i dones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa