Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El MACBA convida a viure una experiència trencadora amb l’art
  • CA

El MACBA ha encetat el 2023 amb una programació que demostra que es poden capgirar les dinàmiques i sacsejar les narratives expositives habituals amb èxit, oferint una proposta expositiva que crea vincles, obre debats, fa pensar i emociona. Prova que és possible: la col·lecció MACBA Preludi. Intenció poètica, que es pot visitar fins a mitjans del 2024, en què es planteja un escenari de ruptura amb el marc institucional, oferint un espai de reflexió i de crítica on el concepte i l’experiència “art” es presenta com un principi generador i emancipador.

És, de fet, un nou relat d’històries que inclou absències i afavoreix uns altres discursos, en tant que espais comuns i escenaris de possibilitat, per qüestionar i actualitzar les formes de relació que estableixen les pràctiques artístiques amb els subjectes. Tot plegat, a partir de la pregunta què passaria si desvinculéssim l’obra del context museogràfic on s’insereix, que ens diu com ens hem de moure en uns espais determinats, com hem d’observar les experiències artístiques i com cal assimilar el coneixement que se’n desprèn? Visiteu la mostra i mireu de respondre. Hi trobareu obres adquirides aquests últims anys que busquen nous escenaris de relació amb les obres ja existents de la col·lecció, però també amb obres en préstec d’artistes que en formen part o no. Si voleu fer visites comentades, són els dissabtes a les 18h.

Galeria de fotos de la col·lecció Preludi. Intenció poètica

Espai de lectura i familiar

A més, dins de la Col·lecció hi trobareu un espai dedicat a la lectura i familiar, obert a tots els públics, on us podreu relaxar i compartir una estona. Un espai de joc d’infants i de lectura, però també d’aprenentatge i de distensió, on podreu accedir a les publicacions sobre obres i artistes de l’exposició, llegir, dialogar o descansar. El trobaràs a la planta baixa del Centre d’Estudis i Documentació. Accés públic i gratuït.

Espai de lectura i familiar en el marc de l’exposició ‘Intenció poètica’ MACBA

Exposicions del 2023

Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions
Dates: 16 de febrer – 21 de maig de 2023

Quina és la història que es consolida com a memòria col·lectiva? A qui correspon, qui la transmet? Basant-se en diverses formes d’historiografia i en converses i material d’arxiu, Bouchra Khalili explora amb la seva pràctica artística les lluites anticolonials i les històries d’alliberament i solidaritat postcolonial. Khalili entreteixeix relats històrics amb històries de vida per tal de refermar l’agència política dels subjectes invisibilitzats pel model de ciutadania de l’estat-nació contemporani. Aplega projectes que Khalili ha realitzat durant els últims deu anys, entre els quals hi ha pel·lícules, vídeos, instal·lacions, fotografies i material documental. L’exposició acollirà l’estrena europea de The Circle (2023), una videoinstal·lació que examina i reactiva el llegat del Moviment dels Treballadors Àrabs i els grups de teatre que hi estaven vinculats a la França de la dècada de 1970.

Bouchra Khalili. Moving between Circles and Constellations. The Magic Lantern 2019-2022

Laura Lima. Balé Literal
Dates: 30 de març – 24 de setembre de 2023

Laura Lima va presentar la versió original de Balé Literal el 2019 a l’encreuament de carrers on es troba la galeria A Gentil Carioca, a Rio de Janeiro. Era una gran instal·lació composta amb objectes, maquinària, pintures i artefactes diversos que s’anaven desplaçant per l’espai públic en un moviment coreogràfic. Quatre anys després d’aquella experiència, la proposta és traslladar el Balé Literal a l’interior de les sales del MACBA i convertir-lo així en un gran dispositiu transitable en funcionament permanent. Els objectes i pintures que s’aniran penjant dels fils de la instal·lació s’hauran creat especialment per a l’ocasió, tot i que alhora remetran a peces realitzades al llarg de la carrera de l’artista.

Corpus Infinitum. Denise Ferreira da Silva i Arjuna Neuman. 4 waters: Deep implicany (2018)

Corpus Infinitum
Dates: Abril – 24 de setembre de 2023


Com podem entendre l’existència, més enllà de les nocions de natura i món que ens va llegar la Il·lustració? Com podem acostar-nos a tot allò que existeix sense prioritzar el subjecte i la seva suposada sobirania sobre la resta de les espècies? Corpus Infinitum, que aplega el treball cinematogràfic col·laboratiu de Denise Ferreira da Silva i Arjuna Neuman, presenta una sèrie de pel·lícules en les quals els artistes reflexionen sobre una existència interdependent, apostant per un temps i uns valors que reimaginin el coneixement i la vida des d’una perspectiva multiespècie. L’obra critica la llarga persistència d’estructures sistemàtiques colonials i capitalistes, qüestionant el seu efecte sobre l’ecologia, formes d’extractivisme, el territori, l’esclavitud –històrica i en el present–, la sobirania i la migració.

Nancy Holt. Inside Outside
Dates MACBA: 29 juny – 29 d’octubre de 2023

Nancy Holt (Worcester, Massachusetts, 1938 – Nova York, 2014) va ser una figura clau en l’escena artística novaiorquesa i pionera en el camp de la instal·lació site-specific i la imatge en moviment. Inside Outside és la mostra més completa de la seva pràctica a Europa fins avui, amb una ambiciosa presentació de la seva polifacètica obra. L’exposició inclou una selecció de treballs realitzats entre 1966 i 1992, entre les quals hi ha cinema, vídeo, fotografia, poesia concreta, obres sonores, escultura i instal·lacions de grans dimensions, així com dibuixos i documentació dels seus projectes de Land Art. Dues obres de la seva sèrie System Works – instal·lacions site-specific– es mostraran aquí en la seva primera recreació pòstuma. És el cas de Ventilation System, una escultura de caràcter lúdic que ocuparà diverses plantes, tant interiors
com exteriors, en un diàleg amb l’arquitectura del MACBA.

Lydia Ourahmane
Dates: Octubre de 2023 – febrer de 2024

Com podem desafiar les estructures i paràmetres institucionals que comanden les nostres societats contemporànies. És possible revocar la vigilància i els processos impositius de la burocràcia? Com es poden desactivar els mecanismes de control estatal? De quina manera es poden construir obres que suposin protestes actives i d’incidència real? Lydia Ourahmane aconsegueix portar el que és personal al camp polític, i el que és domèstic a l’àmbit de la història. Si bé ha presentat la seva obra en reconeguts espais d’Europa, els Estats Units i l’Orient Mitjà, ha tingut poca presència a l’Estat espanyol. L’artista articularà una proposta específica per al MACBA, que ocuparà la Torre i que es generarà a partir d’un diàleg amb el context social més immediat.

Daniel Steegmann Mangrané
Dates: 26 d’octubre 2023 – maig de 2024


Aquesta és la primera exposició retrospectiva a l’Estat espanyol de Daniel Steegmann Mangrané, nascut a Barcelona el 1977 i establert a Rio de Janeiro. Amb un llenguatge estètic pròxim al neoconcretisme, l’artista explora la contaminació i afinitat de formes entre natura, art i arquitectura. Tant en les seves escultures, d’extrema fragilitat i que incorporen material orgànic intervingut, com en les projeccions i les creacions de realitat augmentada, Steegmann Mangrané experimenta amb les correspondències entre formes orgàniques i geomètriques, i amb la complexa xarxa de dependències que es produeixen en l’ordre biològic. L’exposició aplega dibuixos, pintura, fotografies, escultures, pel·lícules i instal·lacions realitzades des de finals dels noranta fins avui. L’exposició s’acompanya d’un llibre d’artista, en el qual Steegmann Mangrané planteja un cicle visual circular que comença amb les primeres obres de l’artista i avança cap al present per tornar al passat, amb intervencions en collage en aquestes i altres obres.

Exposició revista visual. Publicació de Film Vídeo Informació (1977-1978)

Revista Visual
Dates: Novembre de 2023 – abril de 2024


El juny del 1977, durant un any de transició política, un grup d’autors de cinema experimental i de vídeo, fotògrafs, poetes i artistes que se servien de mitjans alternatius van fundar a Barcelona el col·lectiu Film Vídeo Informació, FVI. El seu objectiu era obrir debats i reflexionar sobre l’àmbit audiovisual en un moment que s’intuïa fundacional, en termes sociopolítics i
culturals: en plena transició política, alliberament i obertura mental i sensorial. Els membres d’FVI volien explorar i donar a conèixer les noves possibilitats del cinema experimental i del vídeo, enteses com a part d’un context interdisciplinari i segons una noció àmplia i progressista de les arts. L’exposició forma part d’una nova sèrie de mostres de petit format que exploren les publicacions periòdiques com un espai de pensament crític.

Creació col·lectiva
Un projecte d’investigació oberta d’Elvira Dyangani Ose i María Berríos

Creació col·lectiva és un projecte d’investigació i exhibició a càrrec d’Elvira Dyangani Ose i María Berríos, nova directora d’investigació i conservació del MACBA, que incorporarà diversos agents, artistes i investigadors, i institucions nacionals i internacionals. Aquest projecte neix de la nova transversalitat des de la qual s’articularan totes les propostes i dinàmiques internes del museu. El projecte reflexionarà sobre quines són les formes de col·lectivitat i d’activisme que, històricament i en el present, han generat formes estètiques, polítiques, culturals i socials que han acabat generant institució. El projecte
configura un espai de reflexió entorn i a partir d’aquestes metodologies de la imaginació col·lectiva, no tan sols artística, sinó també sociopolítica, i altres gestos de la quotidianitat com a generadora de pràctiques comunals.

Mitjançant exemples històrics, oficials i alternatius, la mostra proposa crear una genealogia dels diversos processos de treball i xarxes que van discórrer de manera paral·lela, diversificant maneres de llegir i de pensar, a partir de processos informats per paradigmes i perspectives socials diverses. La idea és també mantenir les tensions i divergències reals que van emergir, així com les relacions hipotètiques i imaginàries que, en aquest univers d’illes flotants, es poguessin produir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa