El Grec 2021 s’allarga i abraça l’escena local amb un ull posat a la creació africana

El festival arrencarà amb l'adaptació de la novel·la 'Carrer Robadors' de Mathias Enard, dirigida per Julio Manrique

Amb una setmana més de programació, des del diumenge 27 de juny i fins al 31 de juliol, el Grec 2021 acollirà prop d’un centenar de propostes en 40 espais de Barcelona, incloses reprogramacions de 2020 que començaran ja a partir del 10 de juny. Serà un Grec “optimista, molt potent i ambiciós”, ha dit el seu director Francesc Casadesús, i que aposta per “donar suport” a la creació local, amb més artistes de casa i coproduint la meitat dels espectacles programats. A més, part de la programació internacional –que posa un ull en la creació africana– s’inspira i es crea i “dialoga” amb Barcelona. El festival arrencarà al Teatre Grec amb l’adaptació de la novel·la ‘Carrer Robadors’ de Mathias Enard, dirigida per Julio Manrique.

El Festival Grec 2021 tindrà el mateix pressupost que l’any passat, de 3,3 milions d’euros, però s’allargarà una setmana més de l’habitual, arrencant el 27 de juny i fins a final de juliol. Això permetrà incloure un centenar de propostes, entre les quals una desena de repesques de l’any passat que no es van poder concretar per la pandèmia (com l’actuació d’Omara Portuondo o l’espectacle ‘La casa de los espíritus’, amb Carme Portacelli). Alguns d’aquests 10 espectacles s’avançaran a l’inici oficial del certamen, i estan programats en sales a partir del 10 de juny.

Cesc Casadesús, a qui l’Ajuntament ha decidit renovar dos anys més fins, que acabi la legislatura, ha presentat un Grec “optimista, molt potent i ambiciós”. Optimista, perquè “ha arriscat” programant companyies internacionals quan la pandèmia encara plantejava dubtes que poguessin venir a Barcelona. I també perquè el festival no sap encara amb quins aforaments podrà comptar. D’entrada, avui s’han posat a la venda les localitats amb el 50% de l’aforament permès, però confia que d’aquí a final de juny es permeti ja el 70% d’ocupació.

Aposta pel talent local

Com l’any passat, però de manera més accentuada, el Grec “aposta” per programar més artistes de casa en suport al teixit local en un moment difícil. La decisió coincideix amb la major dificultat de programar artistes internacionals degut a la crisi sanitària. La llista de companyies catalanes participants supera la vintena (Sixto Paz, Les Impuxibles, T de Teatre, Iniciativa Sexual Femenina i Zum-Zum Teatre, Quim Girón, Rhum & Cia, entre altres), i també és extens el llistat de creadors convidats, amb “especial atenció a les dones creadores”. Hi figuren noms com Carme Portacelli, Jordi Prat i Coll, María Pagés, Buika, Iván Benet, Julio Manrique, Pepa Plana, Pep Tosar, Sol Picó, Marta Galán i Marc Chornet, per citar-ne només alguns.

Quant a la programació internacional, enguany posa un ull en la creació africana (per tancar el ‘viatge’ del festival els darrers quatre anys arreu del món). Fuig però del “folklore”, ha dit Casadesús, i en la línia de ser més local s’ha construït “escoltant els africans que viuen a Catalunya i els afrodescendents”. És, ha dit, l’expressió de “’Àfrica barcelonina, la que tenim a tocar, i escolta tant els africans que viuen a Catalunya com els afrodescendents”.

‘Carrer Robadors’, espectacle inaugural

Aquesta voluntat queda reflectida en l’espectacle que inaugurarà, el 27 de juny, el Grec 2021: l’adaptació teatral de la novel·la ‘Carrer Robadors’ de Mathias Enard, dirigida per Julio Manrique i amb un repartiment d’actors joves que mostren una part de la diversitat cultural de Barcelona: àrab, catalana i castellana. Carrer Robadors narra el viatge d’aventures i aprenentatge d’un jove des del Magrib de les primaveres àrabs fins a una Barcelona convulsa que viu els dies del 15M.

Tot i les dificultats –”hem patit”, admetia Casadesús aquest matí–, el viatge del Grec 2021 no renunciarà a la presència de la creació internacional, amb una nòmina de propostes no només africanes amb noms com els de Peter Brook, Brett Bailey, Fatoumata Diawara, Serge Aimé Coulibaly, Gregory Maqoma, Germaine Acogny, el Groupe Acrobatique de Tanger.

Amb arrels a Barcelona

Una altra de les característiques del festival d’enguany és que molts dels projectes internacionals s’inspiren i es creen a Barcelona. Així, a més dels ja citats, cal destacar projectes com els de Trio da Kali en música, el de Didier Ruiz en teatre i memòria o Afropolis de Qudus Onikeku, un jove creador de Lagos que farà una estada de quasi tres setmanes per treballar amb artistes locals. En aquesta mateixa línia d’aprofundir la relació d’artistes internacionals amb la ciutat destaquem dos projectes molt especials amb creadors europeus: Jan Lauwers, que estrena a Barcelona la nova obra amb equip mixt català i flamenc, i Rimini Protokoll, que creen al CCCB la seva proposta escènica/ instal·lativa.

En l’apartat de música, el festival presenta grans concerts al Teatre Grec de grups que no hi havien actuat mai, com Sopa de Cabra, Rodrigo Cuevas i Love of Lesbian, que tancaran la programació. Els principals artistes internacionals seran Omara Portuondo (que tenia pendent la visita des de l’any passat), Bokanté i Imany.

Sense preu únic, però amb més ofertes

El Grec 2021 no repetirà la política de preu únic de l’excepcional edició del 2020. No obstant això, inclou nous descomptes i ofertes i segueix amb uns preus en part subvencionats pel ‘bonus cultura’ (iniciativa municipal per bonificar els espectacles i incentivar el consum cultural). “Quan parlem de drets culturals parlem d’això, de facilitar l’accessibilitat a la cultura”, ha remarcat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, durant la presentació del festival al Teatre Grec.

Colau i el Tinent d’Alcaldia de Cultura, Joan Subirats, han tornat a insistir avui en la “batalla de resistència” que va representar mantenir la darrera edició del festival tot i el context de pandèmia, i en que aquell esforç va contribuir a mantenir posteriorment altres activitats culturals. “Va ser emocionant, dins de la duresa de la pandèmia, i és amb aquest record que avui ens retrobem en aquest espai”, ha manifestat l’alcaldessa. “Enguany, encara més explícitament, es vol donar suport al teixit i talent local” en un context de dificultats, ha reblat Subirats.

Nou comentari