El Gòtic es revolta contra la Mercè 2020: “S’ha ignorat el barri on es va recuperar la festa”

Donen suport a la descentralització de la celebració però no entenen per què no s'hi fan, per exemple, gegants

Entitats veïnals i de comerciants del barri Gòtic han manifestat aquest dimecres el seu enuig davant l’absència d’activitats al seu barri durant les Festes de la Mercè. En concret, lamenten que no hi hagi cap expressió de cultura popular, com els gegants o els esbarts dansaires “nascuts o arrelats en aquests carrers”, que en canvi actuaran a indrets com el Raval, el Guinardó, el Park Güell o a Nou Barris. Les entitats –entre les quals Amics de la Rambla, l’Associació de Veïns i Comerciants de La Mercè i Fem Ciutat Vella– comprenen i donen suport a unes festes descentralitzades com les d’enguany, però no entenen perquè en aquest repartiment “s’ha ignorat el barri on es van recuperar la Festa Major, al voltant de la Basílica de la Mercè”. Les entitats no han estat les úniques revoltades contra la Mercè de la pandèmia, ja que alguns sectors de la cultura popular també estan molestos.

“Els nostres veïns i veïnes queden privats d’una expressió de Festa Major i de cultura popular que els hi és pròpia”, expressen les entitats veïnals i de comerciants que secunden la queixa. Un veïnat, es queixen, “que haurà d’anar a altres barris a veure els seus Gegants, perquè al Gòtic no en faran”. En efecte, els Gegants del Pi, els Gegants de la Ciutat, els Gegants Pl. Nova, i els Gegants de Sant Jaume, tots ells nascuts o arrelats al Gòtic, actuaran a diversos espais de la ciutat però no en aquest barri de Ciutat Vella.

En la seva queixa afegeixen que la “decisió” s’aplica en un moment on seria desitjable consolidar la vinculació de la xarxa veïnal ja resident i promoure l’afecció de la resta de ciutat cap al seu centre històric, aprofitant el descens del turisme i de visitants al centre. També demanen “considerar l’impacte econòmic negatiu” que aquesta decisió implica sobre el comerç d’un barri que, afirmen, és el més perjudicat per la pandèmia Covid.

Nou comentari