Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El festival LEM tornarà a omplir Barcelona de música experimental
  • CA

L’edició 2022 del Dispositiu LEM tornarà a omplir Barcelona de les propostes musicals més variades entre els propers 6 i 29 d’octubre. L’Encontre Internacional de Música Experimental de Gràcia-Barcelona, que arriba a la 27a edició, aterrarà a vuit espais de la ciutat, amb setze accions repartides al llarg del mes.

A la presentació del festival, tant el director de l’àrea de Música de l’ICEC, Xavier Cester, com Eva Sòria, directora d’Innovació, Coneixement, Arts Visuals i Teixit Cultural de l’ICUB, han coincidit en la prioritat de donar suport a aquest tipus de propostes malgrat els impediments que causa el finançament limitat amb què compten les institucions públiques d’aquest àmbit. A l’acte també hi han estat presents Cristina Carrera, consellera de Cultura del Districte de Gràcia, i Maria Vadell, directora artística del LEM.

Grans noms nacionals i internacionals

Entre els artistes que participaran al LEM 2022, hi destaca l’Orchestra Fireluche, que el 14 d’octubre presentarà al Centre Artesà Tradicionàrius ‘Segona florada’, el darrer disc que van gravar amb Pau Riba. La banda, amb dues dècades de trajectòria, treballa amb instruments clàssics, de cultures diverses, pianos de joguina i tot de ginys curiosos, en la línia de Pascal Comelade.

A més, algunes de les propostes més consolidades del panorama experimental europeu seran presents en aquesta 27a edició. És el cas del danès Jørgen Teller i de Macromassa, que participaran al concert de cloenda, el 29 d’octubre, alMuseu de la Música de Barcelona. D’altra banda, i gràcies als intercanvis amb altres festivals, també comptarà amb la presència de S A R R A M (Sardenya), Radio Internazionale (Polònia) i Stahlfabrik (Andalusia), que seran els artistes convidats d’enguany.

Noves propostes i un gran protagonisme femení

El LEM, però, sempre ha estat un espai per presentar nous projectes. És el cas del concert del 8 d’octubre, al Centre Cívic La Sedeta, amb un cartell íntegrament femeníVeus Lliures), el primer col·lectiu d’improvisadores vocals de l’Estat (Celeste AlíasMagalí SareJoana Gomila i Yexza Lara, entre d’altres), amb algunes de les cantants més rellevants del país; i Teranyines, una iniciativa del festival que enguany comptarà amb tres actuacions de duets de músiques i ballarines.

A més, el projecte performàtic francès ‘Plaça’ també visitarà Barcelona el proper 28 d’octubre a l’Ateneu El Poblet, i comptarà com a artistes convidats amb la poeta i traductora Núria Martínez-Vernis i arquitecte i cineasta Eduardo Filippi.

Experimentació amb orgue

El creador electroacústic Joan Bagés farà un concert a l’església de Sant Joan de Gràcia per a diversos tipus d’orgues tradicionals, electrònics i fins i tot un fet de cartró. Amb ells recorrerà l’obra de diversos compositors clàssics, donant-los una sonoritat completament nova.

Un dels esdeveniments més estimats del Festival LEM és l’Àgape, una combinació sinestèsica de música, poesia i gastronomia que fa anys que té lloc a Casa Almirall, un dels bars més antics de Barcelona. Enguany, el 23 d’octubre, els poetes, escriptors i gormands Míriam Cano i Martí Sales s’encarregaran alhora dels textos i de la cuina, en una experiència inèdita. Estaran acompanyats de Sara Fontán, que posarà la música a aquest acte tan especial.

Encontres en l’Espai-Temps a la seu de GTS

A més de tot això, la seu de Gràcia Territori Sonor, l’associació organitzadora del festival, també acollirà els habituals Encontres en l’Espai-Temps, maridatges d’artistes de disciplines diverses que faran sessions d’improvisació, culminant un cicle que se celebra al llarg de tot l’any. En aquest cas els artistes convidats són Jordi Heras i Gabriel Pereira (6 d’octubre), White Pèrill i Eloi el Bon Noi (20 d’octubre) i Ana Arenas i Santiago López (27 d’octubre).

La seu, a més, també acollirà una exposició fotogràfica, ‘Summoners’, del barceloní Joan Teixidor, que es presentarà el proper 7 d’octubre, i serà l’espai on el 22 d’octubre es durà a terme un taller de construcció de sintetitzadors.

Nous espais

Els indrets on se celebra el LEM són, justament, un dels seus trets distintius: la descentralització. A més de la seva seu, i de clàssics com els centres cívics La Sedeta i Convent de Sant Agustí, el Centre Artesà Tradicionàrius i el bar Casa Almirall, enguany el cicle visitarà espais nous: l’església de Sant Joan de Gràcia, l’Ateneu El Poblet i el Museu de la Música, al recinte de L’Auditori.

Les entrades anticipades pels concerts de pagament del LEM 2022 ja estan a la venda a la plataforma Entradium. A més, i fins a final de setembre, es podran comprar abonaments per a tot el festival per 40€ escrivint a [email protected]. El programa complet del cicle es pot consultar a la web de Gràcia Territori Sonor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa