Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Festival LEM de música experimental celebrarà una versió “reduïda” amb deu concerts
  • CA

El Festival LEM de música experimental – International Experimental Music Meeting, celebrarà una versió reduïda del 9 al 30 d’octubre, anomenada OFF LEM amb una desena de concerts, un terç dels que habitualment acull la cita. A més, aquest any serà el primer en què no hi haurà el director artístic, Víctor Nubla, després de la mort del músic. Segons ha explicat la presidenta de l’associació Gràcia Territori Sonor (GTS) i directora artística del festival, Maria Vadell, es farà aquesta versió “reduïda”, que no es pot considerar la número 25, per “deixar clar que hi ha la voluntat de seguir”. Entre els artistes d’enguany hi haurà Pau Riba, Tiger Menja Zebra, Blanca Llum Vidal i Los Sara Fontán.Vadell ha detallat que se celebrarà un LEM “més petit, amb menys artistes”, cap d’ells estranger, ja que no es vol posar en risc els músics. “És una manera de fer xarxa i fer teixit amb els músics vinculats al festival”, ha afegit.

D’aquesta manera, el festival, que havia de celebrar la seva 25ena edició a l’octubre, acollirà aquesta versió que quedarà lluny de les 2.400 persones i les 29 actuacions de l’any passat. A canvi, hi haurà set esdeveniments amb deu concerts, inclosos tres Encontres en l’Espai-Temps, tres Àgapes en format especial i un projecte de ràdio-art fet per escriptores i músiques amb la ciència-ficció com a fil conductor. A més, totes les actuacions en directe tindran un aforament limitat a causa de les restriccions per la covid-19 i caldrà fer-ne reserva prèvia.

Sobre l’absència de Nubla, Vadell ha destacat que serà un LEM “estrany” i que s’intentarà mantenir el llegat i les seves idees, tot introduint novetats i “petits canvis”, com tornar, per exemple, a la dansa, i fer noves col·laboracions, així com atendre a la perspectiva de gènere i als artistes joves, i “fer un LEM del qual el Víctor estaria orgullós”.

Pau Riba i el seu nou projecte al concert inaugural

El concert inaugural d’aquesta edició serà el divendres 9 d’octubre al Centre Cívic La Sedeta, que inclourà una actuació de la poeta Anna Pantinat i el poeta i clarinetista Víctor Bonetarbolí, i una altra del veterà Pau Riba, que tocarà amb el seu nou projecte Plan.

El mateix centre cívic també acollirà el concert de clausura, el dia 30 d’octubre, amb les actuacions de “l’artesana sonora” gracienca Eli Gras i el projecte conjunt de la poeta Blanca Llum Vidal i Los Sara Fontán, formats per la violinista homònima i Edi Pou, una de les meitats de Za!.

El Centre Cívic Convent de Sant Agustí, a Ciutat Vella, també serà un dels escenaris del festival. En aquest cas, el proper divendres 23 d’octubre, quan l’artista resident de GTS d’enguany, Laura Llaneli, obrirà una nit que es completarà amb la “violència electrònica” dels granollerins Tiger Menja Zebra. El Raval també acollirà un altre dels concerts d’aquest cicle: el divendres 16 d’octubre Nara is Neus durà el seu dark ambient a La Rubia (H)Original.

Diversos gèneres musicals

Per la seva banda, també des de GTS, Aleix Salvans, ha destacat que el programa 2020 és petit, tot i que han “aconseguit que hi hagués una mica de tot”: música electrònica, free jazz, ‘ambient’ i poesia, a banda de la reincorporació de la dansa dins del repertori. Ha afegit que l’edició tindrà un aforament de fins a 400 persones, i caldrà fer reserva prèvia.

El delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, ha destacat que la mort de Nubla “és una pèrdua per la música de la ciutat i de Gràcia”, i ha reivindicat la necessitat de dedicar-li un homenatge. A més, ha defensat el festival com a “element de futur”, i la seva tasca en la descentralització de l’activitat cultural. Per la seva banda, la consellera de Cultura del Districte de Gràcia, Cristina Carrera, ha lamentat l’absència de Nubla, creador i ànima del festival, i ha celebrat que el 56% dels artistes programats siguin dones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa