El Centre i Teatre de Sarrià lluita per esquivar l’estocada mortal de la Covid

El Centre i Teatre de Sarrià s’ha convertit en una víctima més de la pandèmia. Com tots els equipaments culturals, a partir del març del 2020 va començar un via crucis de supervivència arran del confinament i les posteriors restriccions. Sense actuacions, el finançament de l’entitat esdevenia impossible. El Teatre i Centre de Sarrià és una entitat sense ànim de lucre per promoure la cultura i l’art al barri, que inclouen des de teatre fins a l’excursionisme o les nits de jocs. També organitzen l’escola infantil o diverses iniciatives socials com el ”Sarrià dansa” per demostrar que la dansa és un ball tant de nois com de noies.

Però les víctimes més directes d’aquesta crisi són el personal del centre i els actors: “No sabem què passarà, no hi ha diners i potser hem de tancar“, declara Ramón Pascual, el cap tècnic del Teatre de Sarrià. Funcionava des de fa 125 anys i aquesta és la primera vegada que es debilita. El teatre està ple de records, d’històries i instants màgics viscuts a l’escenari, però en començar la crisi, els actors van deixar d’explicar històries.

L’ajuda dels socis, vital

El centre, que és de caràcter privat, s’ha pogut mantenir gràcies a les ajudes proporcionades pels socis, dels comerços, la Generalitat, campanyes de captació o les donacions dels veïns que donen suport al projecte. Així i tot Montserrat Morera, cap del centre, explica que els centres culturals de caràcter privat o ateneus estan més oblidats per part de l’Ajuntament respecte al qual fa als ajuts. “Realment els nostres socis són els que ens han ajudat”.

Malgrat que la situació és crítica, l’equipament no llença la tovallola i ha organitzat una campanya de captació de fons. L’objectiu de la campanya és mantenir viu el centre i seguir promovent la integració, l’empatia i el compromís amb els altres a través de les arts escèniques i la cultura com a motor de canvi. Montserrat Morera fa una crida i explica que la millor forma d’ajudar al Teatre de Sarrià és ”fent-se soci, venir a les actuacions, comprar samarretes o participar en les activitats”. En Centre explica en la seva campanya que creu “profundament en la força de la gent, el nostre valor essencial és el compromís social i la implicació cultural. Tenim un gran passat, formem futurs i escoltem el present. Promovem la integració, l’empatia i el compromís amb els altres a través de les arts escèniques i la cultura com a motor de canvi”.

Morera afegeix que el Teatre de Sarrià ja té el certificat de ”Teatre Segur’‘ gràcies a les mesures de seguretat implantades. ”Nosaltres prenem la temperatura i mai hem trobat ningú per sobre de 37 graus” declara. El teatre té totes les mesures de seguretat per fer la cultura segura. ”Només entrar al centre i ha gel hidroalcohòlic i tothom ha d’anar amb mascaretes”, afegeix.

El centre de Sarrià està situat al carrer Pare Miquel de Sarrià, 8 de la vila de Sarrià. Però alguns veïns del barri com la Beatriz Barot, afirmen no haver rebut mai informació de l’entitat. Tot i que a Beatriz sempre li han agradat les representacions culturals, no ha assistit mai al teatre de Sarrià i creu que la raó principal és la falta de visibilitat d’aquest. ”Potser haurien de millorar la difusió d’informació i comunicació”, explica la jove. Xavi Gallemi, un jove i veí del barri de Sarrià, explica que la gent no sap valorar la dimensió cultural i el seu impacte en la societat ”les persones no pensen que la cultura sigui un bé de primera necessitat”.

Nou comentari