Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona sobreviu a la pandèmia
  • CA

El Cor Francesc Valls interpretarà aquest dijous a la nit el Cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona, com ja és tradició des de fa dotze anys. La crisi sanitària no ha impedit la continuïtat de la representació, però sí que ha obligat a escurçar-la, reduir el cor i avançar-ne l’inici per tal de respectar el toc de queda. Tot i els canvis, s’ha pogut fer una estrena de mínims de la nova adaptació d’una de les rèpliques del cor, encarregada enguany a Marc Timón, i que ha ballat fins a última hora per la reducció del nombre de cantants.

També a diferència d’un any normal l’entrada no era oberta si no prèvia reserva i recollida del passi a la mateixa catedral, amb un màxim permès de 240 persones. Satisfacció al Cor Francesc Vall per haver pogut salvar la representació del Cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona, aquesta nit. Amb la meitat de coristes de l’habitual, sense la part inicial de la representació i amb menys públic, però la tradició recuperada per la formació l’any 2009 no es trencarà.

Encàrrecs a compositors contemporanis

Pere Lluís Biosca, director del Cor Francesc Valls, ha confirmat tot just aquest matí que, a més, el cor sí que interpretarà la nova adaptació d’un fragment final de l’obra, que sempre s’encarrega a un compositor contemporani. L’any passat va ser de Carles Prat, i enguany, la versió és de Marc Timón. La incertesa es devia sobretot a haver-la d’interpretar amb tan sols 10 cantants, però després de provar-ho ‘in situ’, s’hi veuen amb cor. De la seva banda, repeteix la mezzosoprano Mariona Llobera, que l’any passat va debutar en el paper de Sibil·la.

Així doncs, el Cor Francesc Valls interpretarà per dotzena vegada consecutiva el Cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona, just abans de la Missa del Gall d’aquesta nit presidida pel cardenal arquebisbe Joan Josep Omella. Adaptant-se també a les mesures de la covid-19, la representació es farà a les deu de la nit, abans de la missa i després de l’Ofici de lectura de Nadal. Els 240 assistents hauran reservat lloc i recollit prèviament una invitació.

Llibre i documental

El Cor Francesc Valls segueix en actiu, i aquesta mateixa setmana ha fet dues representacions del Cant de la Sibil·la a Madrid. Recentment, a més, s’ha publicat el llibre ‘El Cant de la Sibil·la a la Catedral de Barcelona’, finançat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme cultural. El Cor i el Departament de Cultura ultimen ara un documental que recull la història d’aquesta tradició i la seva recuperació, que podria estrenar-se properament a la Filmoteca de Catalunya.

El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. A la catedral de Barcelona hi va haver una gran tradició de fer el Cant de la Sibil·la la Nit de Nadal i es va representar, almenys en una segona època documentada, del 1481 fins el 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l’antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la ma, anuncia l’Apocalipsi. El Cor de Cambra Francesc Valls el va recuperar l’any 2009 i des d’aleshores el representa de manera ininterrompuda a la Catedral de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa