Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Digitalitzen el dia a dia de Barcelona del 1249 al 1714
  • CA

El 1249 Esteve Gelabert Bruniquer va escriure per primera vegada un conjunt d’esdeveniments i notícies sobre Barcelona per mantenir informats els dirigents municipals. Des d’aquell any fins el 1714 es van escriure cròniques de la ciutat que actualment són una font primària fonamental pels historiadors. L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) ha creat la plataforma barcelona.cat/rubriques, on es podrà consultar aquest document en línia. El director de l’arxiu, Xavier Tarraubella, ha explicat que la intenció és fer més accessible la informació “per donar a conèixer de manera més amena el gran conjunt d’informacions que recullen els arxius municipals”.

El coordinador del projecte, Marc Hernández, ha assegurat que la digitalització no és un simple PDF i que aquest recurs ha estat producte d’un treball d’equip multidisciplinari format per historiadors, informàtics, tecnòlegs o bé docents. També ofereix propostes didàctiques perquè alumnes de l’ESO i Batxillerat puguin treballar sobre aquesta informació a les aules. Per la seva part, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha explicat que fer accessible aquesta informació és una necessitat a la qual donaran resposta des de l’Ajuntament.

El projecte va començar el 2016 i ara s’ha obert a la ciutadania com a servei públic i un actiu patrimonial i documental històric sense precedents a la ciutat, perquè és una de les bases de dades digitals més gran del món posada en obert a tota la població. Els tres volums manuscrits agrupen notícies del període comprès entre el 1249 i 1714 i la informació està distribuïda en 104 capítols, ordenats cronològicament i inclouen acords, privilegis, pragmàtiques, resolucions generals i municipals, actes i successos, en un total de 12.908 registres d’informacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa