Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Descobrir el Montserrat més natural a través del Cremallera i dels Funiculars
  • CA

El Cremallera i els Funiculars de Sant Joan i de la Santa Cova apropen al visitant a un dels llocs més emblemàtics de Catalunya, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Aquests mitjans de transport sostenibles permeten viure una experiència en plena natura i gaudir de vistes úniques. Ubicats a la comarca del Bages, són transports turístics situats a menys d’una hora de Barcelona que descobreixen al ciutadà aquest indret icònic i característic, perquè Montserrat és molt més del que l’imaginari popular avui pot abastar.

A més, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) estrena un nou sistema de venda preferent de bitllets online per reforçar la seguretat contra la Covid-19. Per contenir la propagació del virus, els transports han adoptat un seguit de mesures per controlar l’aforament i mantenir les distàncies de seguretat entre els usuaris. Així FGC pot controlar que no es formin cues i el nombre de persones al Cremallera i Funiculars. Actualment totes aquelles persones que vulguin visitar Montserrat amb el Cremallera o els Funiculars hauran de comprar prèviament el bitllet, amb la data i la circulació de pujada i baixada concreta que desitgin.  

Montserrat, molt a prop 

El trajecte per arribar a Montserrat permet passar de la verticalitat de l’entorn urbà de Barcelona amb grans edificis, fins al bell mig de la natura envoltats també de pedra però de les característiques formacions de granit i pics arrodonits anomenats ‘agulles’. Per a la prestació d’aquest servei, FGC Turisme proposa diverses opcions de transport combinat. Es pot arribar des de l’estació de Monistrol Vila, on es deixa el vehicle al pàrquing gratuït i on s’agafa el Cremallera.

Viatge en família amb el Cremallera de Montserrat / FGC

Donada la seva proximitat amb Barcelona, es pot arribar a Montserrat de manera sostenible en transport públic des de plaça d’Espanya amb el bitllet combinat de Tren + Cremallera. És una opció econòmica i verda que permet arribar al bell mig del recinte del Santuari alternant tren i Cremallera. Entre altres opcions hi ha el Trans Montserrat, que inclou bitllet de metro, de tren, del Cremallera de Montserrat, del Funicular de Sant Joan i l’entrada a l’Espai Audiovisual; el Montserrat Expres, combinant bitllet de tren, del Cremallera i un ‘welcome pack’; i finalment, el Tot Montserrat que inclou bitllet de metro, de tren, del Cremallera de Montserrat, del Funicular de Sant Joan, tiquet de dinar al Bufet Montserrat i l’entrada al Museu i a l’Espai Audiovisual.

Els tiquets combinats ofereixen fórmules assequibles i sostenibles de viatjar fins a la muntanya Montserrat i visitar-la / FGC
Els tiquets combinats ofereixen fórmules assequibles i sostenibles de viatjar fins a la muntanya Montserrat i visitar-la / FGC

El Tren Cremallera té tres estacions i inicia el trajecte a la de Monistrol de Montserrat fins a arribar a l’última estació, al bell mig del recinte del Santuari. El Cremallera recorre més de 5 quilòmetres, en un trajecte que dura 15 minuts i supera un desnivell de 600 metres. La freqüència habitual des de Monistrol Vila és de 20 minuts i aquest estiu el Cremallera i el Funicular de Sant Joan adapten els seus horaris per oferir de manera segura el servei a l’usuari.

Estació del Cremallera de Montserrat / FGC

Montserrat, molt per visitar

Amb el Tren Cremallera es pot apreciar les espectaculars vistes de la de la muntanya i els seus voltants gràcies als vidres panoràmics, fet que converteix el trajecte en tota una experiència. Amb el Funicular de Sant Joan es pot observar el Monestir a vista d’ocell des de 1.000 metres d’altitud i alhora gaudir d’una panoràmica excel·lent cap a l’oest amb la comarca de l’Anoia als peus.

El funicular de Sant Joan és una de les atraccions renovades de Montserrat / FGC
El funicular de Sant Joan és una de les atraccions renovades de Montserrat / FGC

És parada obligatòria el Santuari i el Monestir de Montserrat, el Museu, fer les excursions marcades o senzillament passejar pels camins que envolten aquesta muntanya única. D’altra banda també es pot visitar l’Exposició del Cremallera de Montserrat a l’antiga estació de Monistrol-Vila, on es mostra la seva història a través de textos, imatges i fins i tot un vídeo interactiu. 

Exposició del Cremallera de Montserrat a l'antiga estació de Monistrol-Vila / FGC
Exposició del Cremallera de Montserrat a l’antiga estació de Monistrol-Vila / FGC

En la temporada d’estiu 2020 Montserrat presenta un nou mirador situat a l’estació superior del Funicular de Sant Joan, que compta amb un centre d’interpretació del Geoparc de la Catalunya Central i del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Aquest espai mostra la història de la característica muntanya amb les seves condicions climàtiques, la fauna i flora.

Vidres panoràmics al nou funicular de Sant Joan de Montserrat / FGC
Vidres panoràmics al nou funicular de Sant Joan de Montserrat / FGC

El Parc Natural de la Muntanya de Montserrat és el més característic de Catalunya per la seva formació geològica i per tant visita imprescindible per a tothom, ja que esdevé un autèntic símbol. A les peculiars formes de les seves muntanyes amb una profunda vinculació a la història mil·lenària de Catalunya, se suma ara la importància de la seva rica biodiversitat mediterrània que la converteixen en un referent de natura. Destaquen espècies com la cabra salvatge, l’escurçó ibèric, el ballester o més infreqüentment l’àguila cuabarrada. 

Montserrat, molt per viure

L’àmplia oferta turística de Montserrat convida a la ciutadania a redescobrir el territori amb un seguit d’activitats per gaudir del patrimoni natural i cultural del país. Des d’activitats d’aventura fins a ofertes lúdiques que omplen la zona de Montserrat d’experiències per a tots els públics. Montserrat és una muntanya molt atractiva per als aficionats a l’escalada, ja que s’hi troben gran varietat de vies obertes de diferents nivells. En aquesta línia, també es pot practicar senderisme amb rutes i itineraris de durades diferents per l’entorn del santuari que permeten al visitant respirar natura i descobrir llocs com l’ermita de Santa Cecília, el camí de Sant Jeroni, l’itinerari de la Santa Cova, etc.

L'Aeri és una de les atraccions de la muntanya Montserrat i visitar-la / FGC - Cedida Sarsa
L’Aeri és una de les atraccions de la muntanya Montserrat i visitar-la / FGC – Cedida Sarsa

Per endinsar-se en el Santuari, a Montserrat es pot visitar l’Espai Audiovisual en un recorregut virtual per descobrir l’interior del monestir benedictí. També es pot visitar el Museu, on s’exposen més de 1.300 obres i també exposicions itinerants i permanents. A més, aquest museu acull una de les col·leccions més importants del món de pintura modernista. El Santuari de Montserrat esdevé un punt referencial pel pelegrinatge. Però és més que un centre de culte, ja que està ubicat en un ric entorn natural on gaudir de la natura, la història de Catalunya i els peculiars paratges que l’envolten.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a agost 18, 2020 | 16:10
    Observador agost 18, 2020 | 16:10
    Tenia Montserrat com a un dels puntals de la meva Terra. Però despres dels inqualificables esdeveniments de pedofilia i ocultació per part de la comunitat religiosa, he decidit no tornar a posar-hi els peus. Per a mi, Montserrat ha deixat d'existir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa