Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una cultura sense barreres: el compromís del Govern amb els drets culturals
  • CA

Un matí d’orquestra a L’Auditori per a persones que conviuen amb un trastorn mental. Una visita a les col·leccions d’Art Medieval i Art Modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya des d’una perspectiva feminista i LGTBI+. O un taller de ioga per a persones que han viscut un trauma a la Fundació Miró. Aquestes són només algunes de les propostes que ofereixen en aquests moments els equipaments culturals per tal de fer accessible l’oferta cultural a tothom.

Hi ha moltes entitats i espais que treballen des de fa anys amb aquest horitzó: fer accessible la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat. L’any passat mateix el Teatre Nacional de Catalunya, el Tantarantana i La Villarroel es van unir per fer arribar les seves propostes teatrals a persones amb discapacitat intel·lectual, afeccions de l’espectre autista (TEA), dèficit d’atenció, persones grans amb demència precoç o al col·lectiu sord i cec. Una iniciativa impulsada per We Act Assoc sota el lema “Només és teatre si és per a tothom”.

Perquè la cultura només és cultura si és per a tothom. “És la llar de totes” deia enguany Apropa Cultura, una xarxa de cultura inclusiva que uneix, des de fa 16 anys, programadors culturals amb entitats socials i de la salut per tal de facilitar l’accés a la cultura a les persones en situació de vulnerabilitat, i que enguany va dedicar el seu acte central a les persones sense llar. Aquesta xarxa té més de 160 equipaments culturals adherits, que obren les seves portes a les persones usuàries de més de 1600 entitats socials i de la salut. A més, les Illes Balears també es van sumar al projecte ara fa dos anys.

Treball a curt, mig i llarg termini

Una cultura inclusiva i participativa és motor de canvi social i individual. El Departament de Cultura treballa dia rere dia per fer polítiques que donin impuls a totes les entitats i equipaments que porten anys treballant amb aquest objectiu. Ho va dir la consellera Garriga a l’acte central d’Apropa: “Un dels quatre eixos estratègics del Departament de Cultura és l’accés a la cultura, és molt important i hi estem treballant des de tres línies diferents: a curt, mig i llarg termini”.

A curt termini, el Departament de Cultura acaba d’obrir una nova línia d’ajuts per a projectes de cultura comunitària i transformació social, dotada amb 800.000 euros, que té com a objectiu reforçar els projectes de caire social que, a través de la pràctica cultural en contextos comunitaris i participatius, millorin les capacitats i les condicions de vida de les persones i els col·lectius, transformant l’entorn sociocultural del qual formen part.

A mig termini, la consellera Garriga treballa amb el conseller Cambray perquè els ensenyaments artístics arribin a totes les escoles del país dins del currículum escolar. Un treball conjunt dels Departament de Cultura i d’Educació, determinant per incentivar curiositats, hàbits, i crear nous públics i futurs creadores i creadors.

I a llarg termini, el Govern de la Generalitat està impulsant la nova Llei de Drets Culturals que regularà l’accés, la participació i el finançament de la cultura per tal de garantir el drets culturals de tota la ciutadania. La futura norma ja està en marxa: aquest 2022 s’ha obert un procés participatiu per a recollir aportacions i mirades de totes les persones que s’hi bolquen des de fa temps, i que han de permetre que la llei representi totes les situacions econòmiques, territorials, de gènere, de salut, i moltes més.

Perquè és obvi: només amb una cultura inclusiva i accessible podrem millorar la vida de les persones, i fer una societat millor i més lliure. Objectiu: una cultura sense barreres!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa