Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tot el que has de saber de la Festa Major de Gràcia post-pandèmia
  • CA

La Festa Major de Gràcia torna al format habitual després de dues edicions marcades per les restriccions derivades de la pandèmia. La cultura popular –amb correfoc, castellers i matí de festa major– tindrà un lloc protagonista en el programa, que recupera el tradicional concurs de guarniments de carrers i estrena visites guiades a l’emblemàtica Torre del Rellotge. Les places del barri reprendran el seu paper festiu, i s’incorporen els espais de Bailèn i les places del Sol, Diamant, Dones del 36 i Joanic.

Carla Carbonell llegirà el pregó

L’ex-presidenta de la Fundació Festa Major de GràciaCarla Carbonell, serà l’encarregada de llegir el pregó des de la balconada de la seu del Districte de Gràcia, el 14 d’agost, i inaugurar així les festes, que s’allargaran fins al 21 d’agost amb més de 900 activitats.

La cultura popular torna a ser central en el programa. El 15 d’agost i tindrà lloc el tradicional Matí de Festa Major, amb la cercavila que sortirà des de la plaça de la Vila i en què participaran les colles gracienques de geganters, trabucaires, bastoners, castellers, la Colla Vella de Diables, el drac Atzeries, La Diabòlica, La Malèfica del Coll i l’Àliga de Gràcia. També es presentarà la nova figura del bestiari festiu de la Vila de Gràcia, el Lleó; dels detalls només se sap el seu pes, 35 quilos, i llargada, 2,5 metres; la resta es mantenen de moment.

El 19 i 20 d’agost se celebraran les Diades castelleres, amb els Castellers de la Vila de Gràcia, els Xicots de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus. El correfoc serà del 21 d’agost al vespre (a partir de les 19 h). Inclou la tabalada Infernal adulta i infantil, recorregut pels carrers del barri, correfoc infantil, versots infantils i adults i lluïment i correfoc a la plaça.

Entre les novetats, hi haurà visites guiades a la Torre del Rellotge, a la Plaça de la Vila, a càrrec del Taller d’Història de Gràcia. En aquesta línia de recuperació de memòries històriques, es presentarà la placa al carrer Gran de Gràcia, 70, en honor de Rosa Maria Arquimbau (Barcelona 1909-1992), escriptora, periodista, feminista i sufragista.

A la plaça del Sol tornarà la programació folk però amb polèmica, ja que després de 16 anys no estarà gestionada pel TRAM -entitat que també gestiona el Centre Artesà Tradicionàrius-, sinó per una empresa privada que ha guanyat el concurs de licitació. La plaça de les Dones del 36 tindrà una programació en clau feminista amb les aportacions del Consell de Dones i de les Minerva i enguany la programació s’allarga passa de tres a cinc dies. Al carrer de Bailèn hi actuaran Damaris Gelabert, Lildami i Maria Jaume.

A més, a Can Musons (carrer Alzina, 7) ja es pot visitar l’exposició Carrer Llibertat; 150 anys de guarnit, un recorregut, a través de fotografies històriques, documentació i decorats per la memòria de la festa major d’aquest carrer -possiblement, el primer que es va guarnir- i del barri. La mostra és un complement del llibre del mateix títol escrit per Toni Mañané i Ferran Pons.  

Precisament el guarniment dels carrers és el tema del cartell de les festes d’enguany. Obra de l’il·lustrador Robert García, retrata un grup de veïns i veïnes en plena feina per acabar a temps el guarnit i vol ser un homenatge a la festa més íntima i a la festa de les comissions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa