En els darrers anys han augmentat les recerques i publicacions sobre els jocs populars als Països Catalans. De la mateixa manera que els amants de la música popular acostumen a escriure que “el poble que canta mai no mor”, cada vegada disposem de més fonaments teòrics per defensar també que “el poble que juga mai no mor”. En altres paraules: la importància de les pràctiques lúdiques com a eina de vertebració social de primer ordre.

Una de les darreres propostes que estudia aquest fenomen és “El joc de la pilota a Catalunya. Un poble que jugava”, escrit a quatre mans per Rafael Tormo i Víctor Baroja, i publicat per l’editorial valenciana Això és com tot. La presentació del llibre, moderada pel comunicador Pau Benavent, comptarà amb l’assistència dels autors, el membre de la Càtedra de Pilota Valenciana de la Universitat de València Carles Giner, i una nodrida representació institucional: la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural Adelaida Moya, el director general d’Esport de la Generalitat Valenciana Josep Miquel Moya i la secretària general per l’Esport Anna Caula.

Tormo i Baroja han impulsat aquest projecte editorial empès “per la urgència de no deixar perdre aquella memòria viva que encara sosté el record de la pilota al territori català (…), reflectida en els noms dels carrers, en antics murs i porxades dels pobles, en multitud de trinquets i frontons i en la memòria oral d’aquells que encara van sentir el bot de la pilota”. No debades, el joc de pilota va ser una pràctica habitual durant segles en els carrers de Catalunya, i especialment popular en la Barcelona de finals del s. XIX.

Últims dies per presentar comunicacions al III Congrés els Jocs en la Història

La publicació d’El joc de la pilota a Catalunya és una invitació a seguir la recerca sobre un dels jocs més populars dels Països Catalans. Un bon marc per fer-ho serà el III Congrés els Jocs en la Història, que se celebrarà a Vic entre el 25 i 27 de març de 2022. Els termini per a presentar les comunicacions acaba el 13 de desembre.

Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa