Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
‘NUA’ posa sobre la taula els trastorns alimentaris en una obra sense tabús

Ann Perelló protagonitza NUA (radiografia d’un trastorn), un monòleg molt necessari sobre els trastorns de conducta alimentària que pot veure’s a diverses sales de Barcelona fins al 15 de desembre. Aquesta coproducció amb el Teatre Principal de Palma de Mallorca, la Sala Flyhard i la Sala Versus Glòries col·loca el focus en uns problemes amb l’alimentació que continuen molt presents en la societat, que ha adquirit unes conductes que no són vistes com una cosa dolenta quan en realitat estan afectant molt la salut física i mental. 

L’actriu mallorquina d’Otel·lo, Lo que ocurre en Cap Vermell, Merlí o La que se avecina va viure en primera persona un trastorn de conducta alimentària, el que li va donar ales a escriure una obra de teatre que ajudés una mica a trencar amb el tabú i la vergonya que encara hi ha en parlar sobre aquest tipus de malalties. El TOT Barcelona ha pogut parlar amb ella per conèixer com va néixer la idea de crear aquesta funció: “Em va travessar la necessitat de parlar sobre el que m’havia passat, dels problemes amb l’alimentació que jo mateixa havia viscut”.

Com en tants altres casos, la noia no havia comentat què li passava amb gairebé ningú: “Em vaig adonar que havia d’acceptar que havia estat malalta per poder acceptar-me a mi mateixa al 100%. A més a més, vaig començar a veure que gent del meu voltant també tenia comportaments negatius amb el menjar que tenim assimilats per culpa de la cultura de la dieta i la grassofòbia”. 

Ann Perelló anuncia les dates de la gira de 'Nua' - Instagram
Ann Perelló anuncia les dates de la gira de Nua | Instagram

Ann Perelló mostra què sent i com viu algú amb un trastorn de conducta alimentària

Escriure sobre el que li havia passat no va ser fàcil, tenint en compte que va requerir un procés d’introspecció del dolor. A més a més, va voler posar en comú la seva experiència amb persones que també havien viscut situacions similars per tal de no centrar-se en el seu únic cas: “També vaig voler universalitzar el tema de la mà de professionals, amb psicòlegs i psiquiatres que em van ajudar a què l’obra tingués rigor mèdic perquè el meu objectiu és poder ajudar, enviar un missatge esperançador i potenciar la detecció precoç d’aquests trastorns”. Ann Perelló té clar que encara hi ha molta feina a fer en aquest camp: “Hem de parlar més de la pressió estètica a la que estem sotmesos i hem de posar sobre la taula aquests problemes amb el menjar”. 

A NUA (radiografia d’un trastorn), l’espectador acaba convertint-se en un personatge més de l’obra: “Hi ha molta interacció amb el públic i és molt xulo. Estic contenta i agraïda perquè està venint gent generosa i implicada que ho donen tot”. L’espectacle està dirigit a tota mena de públic, ja que consideren que aquest és un problema que podem tenir tots: “M’he adonat que els trastorns alimentaris no són un problema individual de les persones que els patim, sinó un problema estructural que tenim com a societat. Aquest és un problema de salut pública, una vertadera pandèmia”. 

A NUA posen el focus en què sent una persona amb aquesta malaltia

El seu objectiu el tenia clar, fugir del que es mostra en les ficcions quan es parla de trastorns alimentaris: “Normalment posen el focus en la part més morbosa, el què fa una persona malalta. A Nua, en canvi, ens centrem en analitzar què sent i com viu algú amb aquest problema”.   

La resposta del públic està sent molt bona i s’estan multiplicant els aplaudiments que reben les creadores de l’obra. A NUA parlen d’un tema encara tabú molt important del que cal xerrar i ho fan amb un llenguatge de tu a tu, sense tabús i sense banalitzar. Una obra que Ann Perelló va escriure amb la idea d’aconseguir crear un espectacle que l’hauria ajudat en cas d’haver-lo vist quan tenia 14 anys.

L’obra ofereix col·loquis posteriors amb una dietista especialitzada en trastorns alimentaris

Tot just després de l’obra, també ofereixen col·loquis amb diferents professionals que ajuden els espectadors. En aquests moments estan col·laborant amb Laura Regàs, dietista especialitzada en trastorns alimentaris que ajuda l’Ann a crear un espai lliure en què puguin parlar sobre el tema obertament: “A mi m’hagués agradat molt poder tenir un espai segur com aquest per poder treballar les preocupacions i aprendre quins són els senyals que indiquen que el que ens passa no és normal. Aquí parlem de la pressió estètica i  ens adonem que no és només un tema de joves, ja que el 25% dels casos es fan crònics”. Una obra important que pot entretenir i ajudar molt. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa