Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Malestar associatiu a Sant Andreu per l’escurçament de la festa major
  • CA

La festa major de Sant Andreu 2022 comença amb mal peu. Encara falten 5 mesos per l’inici i ja hi ha controvèrsia entre organitzadors i Ajuntament. La Comissió de Festes, formada per un grup heterogeni d’entitats culturals i veïnals, fa setmanes que manté un estira-i-arronsa amb el districte encapçalat per Lucía Martín (BComú) per la durada i el pressupost de la celebració. En no aconseguir resposta municipal, ha decidit airejar les seves queixes amb un manifest.

La Festa Major és el pal de paller del calendari festiu del barri, hi participa pràcticament tothom i cada any té lloc entre novembre i desembre. És una cita històrica, amb un calendari molt marcat: comença el divendres abans del dia de Sant Andreu –el 30 de novembre– i acaba el dia de la Immaculada Concepció, el 8 de desembre. Ni més, ni menys. Segons com cauen els dies de la setmana, la festa s’allarga una mica o s’escurça una mica. I enguany, com que el dia 30 cau en dimecres, és dels anys que s’allargaria a 14 dies.

L’Ajuntament, però, vol limitar les festes de barri a un màxim de 12 dies, segons la comissió de festes. Arreu de la ciutat. “En una reunió al juny se’ns va comunicar que la Festa Major no pot durar més de 12 dies atenent a criteri de ciutat”, indiquen. L’anunci els va sorprendre perquè a l’abril, a les primeres trobades de preparatius, ja havien deixat aprovades les dates habituals, així que van insistir-hi: “La Comissió de Festes de Sant Andreu de Palomar va fer una contraproposta, ja que s’havia fet oficial i aprovat el mes d’abril les dates de Festa Major”.

El consistori, asseguren, els deia que era una “recomanació” i no pas una normativa legal que prohibís 14 dies de durada. Tot i així, la resposta de Districte a la contraproposta “va ser un rotund NO”, es queixen. El motiu que van rebre és que el districte seguia “la recomanació de la comissió tècnica que les festes majors”, que aborda la logística de les desenes de celebracions de barri que es fan a la ciutat.

La inflació i el pressupost

De retruc, el consistori els va denegar un augment de pressupost per a la festa, que argumentaven sobretot per la major durada d’enguany. El calendari més ampli era de fet la gota que feia vessar el got, perquè les entitats consideren que l’aportació econòmica que fa l’Ajuntament per cofinançar les festes s’ha quedat petita. La inflació actual ha encarit els escenaris i els proveïdors i el “finançament insuficient” per als actes celebrats “es porta arrossegant des de fa 10 anys”, recorden.

Aquest malestar doble va derivar en la convocatòria d’una reunió extraordinària d’urgència el 5 de juliol, amb representants de la comissió i de les associacions participants a les festes i també representants municipals. L’objectiu dels convocants és que fos el propi districte qui exposés personalment als afectats la reducció de dies i la congelació pressupostària. Però el govern local, denuncien, els ha deixat plantats: “Se’ls convoca amb 15 dies d’antelació, perquè s’ho puguin agendar, i a 24 hores de la reunió la presidenta de la Comissió de Festes rep una trucada per dir-nos que no assistirà ningú en representació del Districte i se’ns emplaça a una possible futura reunió, sense termini ni dia i hora”.

L’enuig per la plantada ha cristal·litzat en un manifest de queixa de la comissió, que ja circula de whatsapp en whatsapp per Sant Andreu. Es tracta d’un grup amb molta representativitat, usualment molt poc donat a crítiques incendiàries i gens abonat a l’antipolítica. És més, el manifest acaba amb una proclamació més que conciliadora:

“Un Poble sense les seves entitats, no és Poble.
Un Poble sense el seu Ajuntament, no és Poble.
Un Poble amb les seves entitats i el seu Ajuntament, és un gran Poble, i això és el que volem que sigui Sant Andreu de Palomar”.

El districte promet entesa

“El Districte de Sant Andreu en cap cas s’està plantejant una reducció del pressupost per a la Festa Major ja que s’està treballant per fer un esforç econòmic i intentar incrementar la partida per la Festa Major d’aquest 2022”, exposen fonts municipals a aquest diari. “Caldrà doncs bastir conjuntament en una proposta amb una durada estable, raonable i amb un pressupost suficient”, sostenen.

Termòmetre sentimental

Històricament aquest veïnat ha fet servir la festa com a termòmetre de l’estima que té el govern de la Casa Gran cap l’antic municipi independent. I és que Sant Andreu encara manté un cert sentiment de poble annexionat a males per Barcelona i des d’aleshores poc tingut en compte. Durant tot el franquisme, el castell de focs per la Immaculada feia de termòmetre: “El pagava l’Ajuntament i de la seva brillantor o gasiveria en depenien les crítiques. Era saber si, almenys un dia, els de la plaça Sant Jaume tractaven bé o no un poble que s’havien cruspit per força contra la voluntat dels seus habitants”, escrivia ja el 1988 Joan Vinyes Riera, en un article de la revista Sant Andreu de Cap a Peus recollit al llibre Una mica de gotes d’història de Sant Andreu de Palomar.

La pilota és ara sobre la teulada municipal. Tot i que queden encara 5 mesos, si no es recondueix el malestar la festa major pot ser moguda i cal recordar que se celebra a menys de mig any de les eleccions municipals de 2023.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manuel Heredia a setembre 17, 2022 | 19:46
    Manuel Heredia setembre 17, 2022 | 19:46
    Para quemar comercios ,casa, coches cristales y hacer daño a los vecinos, matar animales y etc.. no necesitáis más días.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa