Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Set migrants narren la cerca d’un refugi a Barcelona en una exposició

El Museu d’Història de Barcelona proposa Khaled: camí de refugi, una instal·lació artística pluridisciplinari que es podrà visitar gratuïtament dijous i divendres a les 19 h, 20 h i 21 h. I què proposen exactament? Un recorregut -o itinerari lliure- en el que l’assistent es trobarà sis blocs diferents de fusta i formigó, tots ells construïts amb materials provinents de ruïnes de la Ciutat Comtal. A sobre d’ells apareixeran les experiències de set migrants o refugiats que han expressat la cerca dels seus particulars refugis visualment, a través de l’espai sonor i també de l’obra plàstica.

Parlem de refugiats de Bulgària, Síria, Turquia, Algèria, el Marroc i República Centreafricana; set històries amb el denominador en comú l’abandonament d’un país en conflicte i la posterior cerca d’un espai segur. La part més interessant té a veure amb aquest refugi en si, el que no només fa referència a un espai físic com podíem pensar.

Així ho explica el director de la instal·lació artística, Martí Santcliment, que reconeix que els ha sorprès adonar-se que no busquen només un sostre: “El refugi que estan cercant aquestes persones pren formes diferents i això fa que veiem que es tracta d’una cosa més universal. El refugi ha deixat de ser un lloc concret i s’ha convertit en una necessitat que també comparteixen amb nosaltres. En aquest procés hem acabat adonant-nos que havíem de construir una instal·lació en la que tots ens preguntem qui no necessita un refugi”. 

Així és l'exposició de 'Khaled' - Irene Monteagudo
Així és l’exposició de Khaled | Irene Monteagudo

Khaled: camí de refugi treu a la llum set històries amb un denominador en comú

Els espais de pau que busquen aquestes set persones no només són propis de les persones migrants, però. Un dels testimonis, per exemple, parla de la violència de gènere que vivia a casa seva: “Ella va buscar un refugi a dins de la seva família, no un lloc concret físicament parlant. Ella necessitava l’escolta dels seus familiars en aquest moment tan complicat”. Una altra d’aquestes històries que van més enllà té com a protagonista un nou de Bulgària amb una malaltia degenerativa de la que intenta fugir tot construint-se un refugi en què la malaltia no avança: “Aquest noi s’ha fet una barricada de la malaltia amb la música, la que ha convertit en la seva assegurança i en el seu motor de vida”.  

En el marc dels actes de la 21a edició del Festival Escena Poblenou, aquesta instal·lació multidisciplinària proposa les històries de set persones que han elaborat vies d’escapatòria diferents: “El refugi com a espai segur fora de la pobresa i la guerra hi és, és clar, però també apareixen altres refugis que van més enllà de la naturalesa de la persona migrant o refugiada”. Ells no hi seran presencialment aquests dies, però sí que aportaran la seva experiència en format de veu o vídeo que s’emetran en aquesta nau del MUHBA.

L'exposició de 'Khaled' - Irene Monteagudo
Alguns dels primers visitants de Khaled | Irene Monteagudo

Parlem d’una proposta gratuïta que esperen que tingui molta repercussió i que ens faci reflexionar a tots sobre el que tenim en comú amb les persones que arriben a Barcelona d’altres indrets, els que moltes vegades fugen de guerres i preocupacions diverses. Ara bé, la necessitat de crear, buscar i trobar un lloc de pau en el qual poder ser lliures i viure amb tranquil·litat la comparteixen amb tots els ciutadans de la ciutat.

Aquestes són set històries personals que busquen englobar les seves experiències traumàtiques amb el que podem arribar a viure els altres, tot un experiment que demostra que no som tan diferents i que, en el fons, tots estem buscant un refugi en el que poder sentir-nos més segurs i tranquils al llarg de la nostra vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa