Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
FOTOS Carrosses i traginers tornen a Sant Andreu amb els Tres Tombs
  • CA

Després que l’any passat la pandèmia ho impedís, aquest diumenge el barri de Sant Andreu ha recuperat els Tres Tombs. Això sí, amb les restriccions que ja s’havien vist a la cavalcada dels Reis d’Orient, en què a més de dur mascareta i mantenir la distància, no s’han pogut llançar caramels. De fet, aquest era un dels grans atractius dels Tres Tombs per als més menuts.

Maria del Mar Aymerich

Engiany aquesta és la composició de la cavalcada a Sant Andreu:

1.         Llancers de la Guàrdia Urbana

2.         Cap de Colla

3.         Carrossa de Sant Antoni Abat

4.         Colla de Genets i Amazones

5.         Cap de Bandera

6.         Banderer

7.         Cordonistes

8.         Carro de carrera

9.         Carros a la pagesa

10.      Banda Simfònica de Roquetes – Nou Barris

11.      Banda de Música de la Casa de Granada de Barcelona

12.      Carruatge de dues rodes

13.      Carruatges a llimonera de quatre rodes

14.      Carruatges amb més de dos cavalls

Els Tres Tombs se celebren des de fa més d’un segle a Sant Andreu que entronca amb el passat rural d’aquest barri. Però com el 2021, hi ha hagut anys que no s’ha pogut celebrar, motiu pel qual la d’aquest diumenge és l’edició 94.

Un carruatge dels Tres Tombs de Sant Andreu. ACN

La tradició mana que el diumenge més proper al 17 de gener, data en què va morir Sant Antoni Abat, carrosses de cavalls desfilaran pels carrers de Sant Andreu, amb epicentre de la desfilada davant l’església de Sant Andreu, on reben la benedicció de Sant Antoni els gossos, gats, ocells i altres animals domèstics dels veïns. La celebració dels Tres Tombs consisteix, de fet, a fer tres voltes amb l’animal davant el mossèn, per rebre la benedicció a la segona.

Maria del Mar Aymerich

De fet, la festa dels Tres Tombs ha patit diverses modificacions al llarg de temps, però sempre s’ha mantingut l’essència de la festa, la benedicció del cavall i altres bèsties per la seva ajuda en el progrés de la humanitat.

Altres ciutats i viles de Catalunya celebren també avui els Tres Tombs. Valls i Cerdanyola són referència, però Sant Andreu té anomenada a tot el país.

Maria del Mar Aymerich

Si en voleu saber més, a Can Fontanet, un antic estable de cavalls del recinte de la Fabra i Coats, hi ha el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu. Podeu fer la visita gratuïtament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa