La majoria dels esbarts fem dansa de creació però tots venim d’un punt en comú, la tradició”, assegura Calduch. Amb el títol ben il·lustratiu de ‘(Re)cordar lligams’, el coreògraf proposa recuperar els orígens dels esbarts catalans –el primer esbart fundat a Vic el 1901 i els grans referents com Manel Cubeles, Salvador Melo o Joan Serra– i, a partir d’allà, resseguir el fil que arriba fins al present. La conferència, organitzada per l’Esbart Sant Martí, serà a l’Espai Alchemika de Barcelona a les 18 hores.

L’acte, que tindrà format de xerrada ‘ballada’ i col·loqui amb el públic, s’emmarca en la 2ª edició de ‘Més que dansa’, una proposta que vol reflexionar sobre la dansa tradicional més enllà del que passa als escenaris i que l’any passat ja va voltar per espais com Fira Mediterrània o Ésdansa.

Calduch recordarà com eren els primers esbarts o d’on prové el seu nom. Però explica que no se centrarà només en els orígens sinó que també vol posar en valor tota la tasca que han fet especialment des dels anys 80 i 90, quan sorgeixen un gran número d’esbarts que treballen en la creació. Tindrà una atenció especial en el paper de les dones: “Ara hi a moltes dones creadores i directores, però no era així en els anys 70 o 80. Llavors n’hi havia molt poques dones, o pot ser sí que hi eren però no se les valorava o només se les assignava rols secundaris, a escoles de dansa, en el vestuari”, explica.

I també de com els esbarts han passat de ser projectes més personalistes a ser fruït d’un treball fonamentalment en equip, amb “grups de directors, de mestres, de coreògrafs i directores”, que “compartim el que sabem i el que necessitem perquè la dansa catalana tingui el rigor i la dignitat que a vegades oblidem en l’àmbit de la cultura popular”.

Lluís Calduch és mestre dansaire i creador de més de vuitanta coreografies. Ha estat seixanta anys vinculat a l’Esbart Ciutat Comtal (trenta-set d’ells com a director), i actualment dirigeix el Retaule de Santa Tecla a Tarragona i l’espectacle EULÀLIA a la Catedral de Barcelona.

L’acte és gratuït però cal inscripció prèvia a través del correu [email protected]

 Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa