Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els IV Premis Clavé reconeixen la fusió del cant coral amb la dansa i la natura
  • CA

Els Jardins d’Euterpe, un homenatge als cors de Clavé, amb la coral Escriny i l’Esbart Manresà; La cascada de Lutour, basada en el poema de Joan Maragall, de la Coral Font d’en Fargues, i el concert solidari Actua amb el Cor, del Barcelona Gay men’s chorus, han estat, pel públic i el jurat, els millors espectacles de l’any 2021. El lliurament dels IV Premis Josep Anselm Clavé serà el pròxim 13 de maig a l’Auditori de Sant Martí de Provençals de Barcelona, en una gala festiva que tornarà a reivindicar el cant coral i la cultura popular.

La Federació de Cors de Clavé ha donat a conèixer els guanyadors de la quarta edició d’aquests premis que, després de dos anys de pandèmia, retornen a la normalitat i que han estat marcats per una gran participació, tant per part de les corals (s’han rebut mes de 400 candidatures) com per part del públic, que ha votat a través del web. També ha estat elevat el nombre de guanyadors, catorze en total, certificant de nou la vitalitat i resiliència del cant coral.  

Premis del jurat

La Coral Escriny i l’Esbart Manresà han guanyat el premi al millor espectacle en directe per Jardins d’Euterpe, una producció que recrea els balls corejats que va impulsar el mestre Clavé a mitjan segle XIX en aquest espai d’esbarjo barceloní. Aquests balls, que aplegaven gent de totes les condicions socials i podien reunir fins a 4000 espectadors, volien promoure el cant coral entre les classes treballadores, però també fomentar l’estructura associativa i crear comunitat.

El premi al millor espectacle en vídeo –una categoria nascuda arran de la pandèmia però que ha arribat per quedar-se, explica Bruno Nájera, president de la Federació–, ha estat per La Cascada de Lutour. D’aquesta obra simfònica-coral, nascuda a través d’un crowfounding de la Coral Font d’en Fargues de Barcelona, el jurat ha valorat la seva “aposta innovadora” d’integrar “el cant coral amb la força de la natura: l’aigua i la música”.

El jurat ha premiat també les composicions Glòria, de Josep Ollé, i Goigs de Nostra Dona, de Bernat Vivancos; la Societat Coral La Violeta de Centelles, en la categoria caramelles, i el Festival Centenari Mestre Baldomero, de l’Agrupació Ball de gitanes de Martorelles, com a millor producció de cultura popular no coral.

L’entitat VOZES Veus per la integració ha guanyat el premi de transformació social, i Va Passar Aquí: Anselm Clavé pare del cant coral de VisionaTv per a Betevé, el premi de comunicació. També s’han reconegut les trajectòries de l’Orfeó Badaloní, la Societat Coral Retorn Planenc de Les Planes d’Hostoles i els directors Jordi Casas Bayer i Maria Teresa Giménez Morell (in memoriam).

Premis del públic

El públic ha coincidit amb el jurat i ha escollit La Cascada de Lutour com a millor producció en vídeo. En canvi, el millor espectacle en directe ha anat per Actua amb el Cor, un concert solidari del Barcelona Gay men’s chorus – BGMC, un cor inspirat en la tradició de cors LGTBI+ dels països anglosaxons que vol contribuir a visibilitzar i normalitzar l’homosexualitat.

La gala de lliurament se celebrarà el divendres 13 de maig a l’Auditori de Sant Martí de Provençals de Barcelona, i comptarà amb la participació de Jofre Bardagí, l’Orquestra Simfònica dels Cors de Clavé i el Cor de Josep Anselm Clavé, i estarà conduïda per la popular actriu Brigitta Lamoure.

 Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa