Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els fons sobre cultura popular adquirits pel Departament de Cultura
  • CA

El Departament de Cultura ha rebut els fons documentals de Josep Maria Vilarnau, Joan Amades, Xesco Boix i Joan Serra. Juntament amb el músic Jaume Arnella, el coreògraf va crear el Ball d’Homenatge, que ha estat executat pel seu fill Magí per donar la benvinguda als assistents a l’acte de presentació dels fons. La convocatòria ha comptat amb la presència de les famílies que han cedit la documentació, la directora de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i la consellera de Cultura Natàlia Garriga, qui ha manifestet el desig que “la ciutadania de Catalunya entengui que aquests llegats també són els seus llegats, i que entre tots els hem de gaudir, d’estudiar, d’estimar i de compartir de generació en generació”.

El Departament de Cultura ha rebut els fons documentals de Josep Maria Vilarnau, Joan Amades, Xesco Boix i Joan Serra. Juntament amb el músic Jaume Arnella, el coreògraf va crear el Ball d’Homenatge, que ha estat executat pel seu fill Magí per donar la benvinguda als assistents a l’acte de presentació dels fons. La convocatòria ha comptat amb la presència de les famílies que han cedit la documentació, la directora de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i la consellera de Cultura Natàlia Garriga, qui ha manifestat el desig que “la ciutadania de Catalunya entengui que aquests llegats també són els seus llegats, i que entre tots els hem de gaudir, d’estudiar, d’estimar i de compartir de generació en generació”.

Els fons cedits

En declaracions a Tornaveu, l’arxiver Toni Serés explica que el Departament de Cultura ja custodiava material de Josep Maria Vilarnau (1900-1947). La nova adquisició permetrà disposar íntegrament del fons de l’escriptor i folklorista, en el qual destaquen 1150 fotografies (plaques de vidre) realitzades entre 1914 i 1936, pergamins familiars del segle XIII i la biblioteca personal d’un dels principals deixebles de Rossend Serra Pagès i Valeri Serra Boldú.

Joan Serra (1947 – 2013) és una referència de la dansa tradicional contemporània. Qui desitgi conèixer millor la seva trajectòria, tindrà en el seu fons personal un punt de consulta ineludible. El fons adquirit pel Departament inclou filmacions, i informació valuosa sobre el seu país a l’Esbart Rubí, la Factoria Mascaró, així com els seus projectes pedagògics per fomentar el plaer per la dansa tradicional en els infants.

És coneguda la importància que va tenir Griselda Karsunke en la constitució de l’Associació Cultural Joan Amades. Com a agraïment a la tasca de divulgació de l’autor del Customari Català, Consol Mallofré va obsequiar Karsunke amb unes quantes publicacions i objectes etnogràfics propis i del folklorista. El març de 2021, la família de l’artista va decidir donar el fons, catalogat arxivísticament com a Llegat Griselda Karsunke, a la Generalitat.

A la seu de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural també es podrà consultar objectes materials privats del músic i pedagog Xesco Boix. Un “fons petit però entranyable”, en paraules de Serés, conformat per calendaris, agendes, cassetes i objectes de regal de l’animador barceloní.

Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa