Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Castells, cançons i festa: tornen les festes de Santa Eulàlia a Barcelona

Arriba el febrer i tornen les festes de Santa Eulàlia. Entre els dies 11 i el 13 tindrà lloc la festa major d’hivern de Barcelona, que torna amb activitats de celebració de la cultura popular d’arrel tradicional i desenes d’activitats a l’aire lliure. “Seran protagonistes els membres més joves de les colles i associacions que, any rere any, mostren la seva vitalitat i el seu talent creatiu”, ha explicat l’Ajuntament. “A la gegantona Laia l’acompanyaran els gegants i les gegantes, els dracs, els diables, l’Àliga de la Ciutat i moltes altres de les figures festives de Barcelona”, han afegit.

Com és tradició, les colles castelleres de la ciutat tornaran a actuar a la plaça de Sant Jaume. En concret, ho faran el diumenge dia 13 a les 11.30 h del matí. En aquesta celebració les agrupacions hauran d’aixecar tots els seus castells a l’antiga, simultàniament i en un temps limitat a 60 minuts.

Divendres 11

El divendres dia 11 començaran els actes de celebració amb la tradicional audició festiva des del Carilló del Palau de la Generalitat. Posteriorment, a les 20 hores començaran els protocols de l’Àliga que enguany, per primer cop, aniran seguits d’un concert dels Cors de Clavé a la mateixa plaça de Sant Jaume.

Dissabte 12

La diada de Santa Eulàlia, el 12 de febrer, començarà amb la cercavila de la Gegantona Laia i la cerimònia del penó, seguida de la Trobada sardanista infantil, la plantada i cercavila de les figures infantils de les colles geganters i la mostra d’Esbarts Dansaires infantils i juvenils. Entre moltes altres activitats tradicionals, a la tarda tindrà lloc La Passejada de les Laies, ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia i el Ball de Santa Eulàlia.

Diumenge 13

El diumenge dia 13 començarà amb la Matinada de grallers i la posterior actuació dels Falcons de Barcelona. L’esperada Diada castellera de Santa Eulàlia comptarà amb la participació de les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, la de Sarrià i els Esquerdats, que a les 11.30 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells. Durant la jornada també hi ha haurà altres activitats tradicionals com la trobada de Puntaires, la Trobada de Tabalers o el Correfoc dels petits diables i les bèsties petites. En acabar el correfoc, un gran castell de focs acomiadarà, fins l’any que ve, Santa Eulàlia i la festa major d’hivern.

Per primer cop, el cant coral participa en les festes amb “les veus més joves del Raval i els veterans Cors de Clavé“, diu l’Institut de cultura de Barcelona (Icub). Pel que fa a la dansa, a les ballades de sardanes i mostres d’esbarts s’hi sumen les colles bastoneres.

Fins al 12 de febrer també es podrà visitar al Palau de la Virreina la tradicional mostra de gegantes Laies, per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. A El Born CCM, del 5 al 12 de febrer hi haurà l’exposició de gegantons, bestiari infantil i capgrossos de Barcelona, en una exposició inspirada per l’esperit integrador i cohesionador característic de la cultura d’arrel i de les colles que la fan possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa