Diu la llegenda que uns pares de Sa Pobla, a Mallorca, van enviar els seus fills a estudiar a Barcelona. Al gener, quan se celebra la festa de Sant Antoni a la localitat mallorquina, els joves no podien celebrar la seva estimada festa perquè estaven d’exàmens. És per això que, segons la història popular, els pares van començar a viatjar a la capital catalana al voltant de les dates de Sant Antoni per celebrar la festa amb els seus fills. Però això queda en el que és, una llegenda. El que sí és realitat és cada any a finals de gener la Vila de Gràcia es converteix en Sa Pobla i les fogueres, les ensaïmades i la sobrassada són les protagonistes.

En aquest context, des de fa diverses edicions el CDR de Gràcia aprofita la festa de les fogueres per cremar tot allò que no li agrada de l’estat espanyol. Ho explica un membre del col·lectiu, que es mira com els seus companys escriuen en diversos cartells “Buch”, “Marchena”, “Nazi” o “Neo-autonomisme” per cremar-ho a la foguera que hi ha a la plaça de la Virreina. 

“Tens una fixació amb els borbons, eh”, diu un dels participants en la cercavila que portarà els cartells a la foguera. Li ho comenta a un altre home, que escriu una pancarta contra el rei espanyol per cremar-la després. Aquest és l’esperit de l’acció dels CDR: els símbols de l’Estat que rebutgen han d’anar al foc. Entre ells, però, també hi ha d’altres que no són espanyols. És el cas del conseller d’Interior, Miquel Buch, i dels antiavalots de la policia que dirigeix, la Brigada Mòbil (Brimo). Els cartells amb el seu nom també cremaran.

El cartell que més destaca, però, és un on es pot llegir “negociació investidura” d’un costat, i “règim 78” de l’altre. Està escrit en lletres de color vermell i està recolzat en un banc de fusta que transporten quatre homes des de l’estació de metro de Fontana, el punt de trobada dels CDR, fins a la plaça de la Virreina. Pel camí es troben amb una gentada que passeja pel carrer Astúries, i alguns els donen suport amb aplaudiments. “A això li cardareu foc, oi?”, crida un home amb referència al cartell on es llegeix “negociació investidura”. 

Els cartells del CDR de Gràcia a la foguera de la plaça de la Virreina (25-1-20) / Adrià Lizanda

Els cartells del CDR de Gràcia a la foguera de la plaça de la Virreina (25-1-20) / Adrià Lizanda

En acabar el camí cap a la foguera, el públic que contempla el foc els fa pas perquè els cartells dedicats al Tribunal Suprem, als “botiflers” i al patriarcat cremin a un dels foguerons. I perquè tots, pares i fills, mallorquins o barcelonins, contemplin la seva reivindicació. 

Nou comentari

Comparteix