Colau subvencionarà concerts d’estiu que es facin al Fòrum o a Montjuïc

El conjunt de la subvenció està dotada amb mig milió d'euros

L’Ajuntament de Barcelona ha creat una línia de subvencions dotada amb 500.000 euros per als concerts que s’organitzin aquest estiu al Parc del Fòrum i de l’Anella Olímpica, espais amb instal·lacions gestionades per l’empresa municipal B:SM. L’objectiu és reduir els costos operatius de l’organització de concerts de gran format per part dels promotors musicals, un sector que ha rebut un fort impacte de les restriccions per la covid-19, i amb la idea que la ciutat compti amb una oferta de més de 50 esdeveniments de gran format aquest estiu. Els concerts s’hauran de celebrar entre el 20 de maig i el 30 de setembre i l’adjudicació de les subvencions no tindrà un funcionament competitiu, sinó automàtic si es compleixen els requisits.

L’Ajuntament de Barcelona presenta una línia d’ajudes per a grans concerts davant de la incertesa que planeja en el sector per la crisi de la covid-19 de cara a l’estiu, tot i que les expectatives per controlar la pandèmia en els propers mesos millorin. Els impulsors de la iniciativa destaquen que el risc econòmic dels projectes en aquest context continua sent alt i també s’ha de consolidar la confiança del públic a l’hora d’abraçar la cultura.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, destaca que la línia d’ajudes que presenta el consistori és un “incentiu” i una “injecció directa” a la indústria creativa amb l’objectiu que “els músics, muntadors, artistes i tota la gent que treballa a l’entorn del sector de la música en viu tingui feina aquest estiu”. “La cultura, per estar viva, ha de funcionar econòmicament”, afegeix.

Per accedir a la línia de subvencions, les entitats hauran de comptar amb una reserva ferma d’espai i data per a la celebració dels concerts. Per la seva banda, Barcelona de Serveis Municipals S.A, B:SM, es compromet a aplicar una reducció de tarifes del 40% dels costos de la cessió de l’espai i dels serveis prestats directament. Així explica l’ajuda el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé: “El que fa és rebaixar en una mitjana del 40% els costos que implica treballar en aquests espais”.

Les ajudes s’adjudicaran de manera automàtica i s’assignaran els recursos als primers concerts de tots els sol·licitants, després a tots els segons i així successivament fins exhaurir la dotació de la línia de subvencions. “És una ajuda que té molt poca complicació burocràtica i que intenta fer fàcil la vida als promotors musicals de Barcelona”, assegura Marcé.

L’assignació a cada promotor es farà tenint en compte el total de les sol·licituds presentades ordenades per rigorós ordre de presentació vàlida de les sol·licituds i ordre cronològic dels concerts proposats. Els formularis de sol·licitud es podran descarregar de la seu electrònica de l’Ajuntament de Barcelona, a l’apartat d”informació administrativa’ i ‘subvencions’.

La iniciativa forma part del Pla per a la recuperació i el rellançament de Barcelona, amb mesures per mobilitzar recursos en forma d’ajuts o finançament que permetin als sectors més afectats per la crisi sanitària del coronavirus reprendre i reimpulsar l’activitat. “La ciutat està despertant i l’Ajuntament vol ajudar que la ciutat desperti”, recalca Collboni. El pla compta amb un fons extraordinari de 87 milions d’euros per al suport al teixit productiu i l’ocupació, amb ajudes directes als sectors més afectats per la pandèmia (45 milions d’euros), la millora d’ocupació i ocupabilitat (12 milions d’euros) i la promoció de l’economia i la dinamització del consum (30 milions d’euros).

El consistori presenta aquesta línia d’ajudes encoratjat per les dues proves pilot de concerts multitudinaris en pandèmia que s’han fet a la ciutat, primer a la Sala Apolo amb 500 assistents i després al Palau Sant Jordi amb 5.000. Els resultats d’aquest segon concert, el 27 de març, encara no s’han fet públics i es preveu que ho siguin en els propers dies.

El sector confia que aquest concert doni pautes de com encarar les activitats culturals en els propers mesos. Una de les preguntes recurrents és quines mesures de la covid hauran de seguir els concerts i festivals en els propers mesos, ara mateix incontestable perquè dependrà de l’evolució de la pandèmia.

El vicepresident de l’Associació de Promotors Musicals, Tito Ramoneda, que ha participat en la presentació de la línia d’ajudes, sospesa que experiències com la del concert de Love of Lesbian són “absolutament fantàstiques per demostrar que es pot tirar endavant”, però creu que no són “transportables a la realitat del dia a dia en tots els àmbits de l’activitat”. “Primer, perquè estem convençuts que no és necessari [aplicar totes les mesures del concert pilot, com els tests]. Amb mascareta i distància, i cada cop més gent vacunada, les dades ens fan pensar que el juliol estarem força bé”, espera.

“Reclamem que les autoritats sanitàries ens tinguin absolutament en compte abans de prendre decisions”, demana Ramoneda, que afegeix que els responsables dels concerts són els primers interessats que es puguin celebrar amb seguretat.

Nou comentari