Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau exporta la Biennal de Pensament a altres punts dels Països Catalans
  • CA

Barcelona, València i Palma celebraran el proper octubre de forma simultània la Biennal de Pensament, tal i com han anunciat aquest dimecres els alcaldes de les tres ciutats. Les dues edicions anteriors del festival les havia organitzat l’Ajuntament de Barcelona en solitari però en aquesta ocasió han decidit convidar les altres capitals per “formar un corredor mediterrani cultural”. El festival esdevé assoleix així un abast més ampli amb diferents seus en els Països Catalans.

La Biennal se celebrarà entre l’11 i el 16 d’octubre als carrers de les tres ciutats a través de conferències, xerrades i col·loquis en què el públic que hi assisteixi podrà fer les seves aportacions. El pensador israelià Noah Yuval Harari i la premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksiévitx seran alguns dels ponents del festival.

Aquest dimecres al matí, els alcaldes de Barcelona, València i Palma de Mallorca han comparegut en roda de premsa al Saló de Cent del consistori barcelonès per anunciar que la propera edició de la Biennal de Pensament la celebraran de forma simultània els tres municipis.

Programes diferents, ponents compartits

La Biennal de Pensament, que pretén ser “un festival” basat en xerrades i ponències sobre els reptes que enfronten les ciutats d’avui en dia, es va celebrar per primera vegada a Barcelona el 2018, impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona (nom que rep la regidoria de cultura de l’ajuntament). Segons Ada Colau, en aquella ocasió 20.000 persones “van omplir literalment les places i els carrers” per assistir a les diferents conferències que formaven la Biennal.

La segona edició, a l’octubre de 2020, es va celebrar online a causa de la pandèmia i va comptar amb l’assistència virtual de 10.000 persones.

Per la tercera edició, el regidor Jordi Martí, director de l’àrea de Cultura de l’ajuntament, va suggerir convidar a València i Palma de Mallorca a unir-se a la iniciativa i celebrar-la de forma simultània. “Vam voler compartir la Biennal amb ciutats germanes amb les que compartim llengua, història i cultura per fer un salt qualitatiu i tenir un espai de reflexió compartit”.

A la pràctica, això vol dir que es compartiran conferenciants i ponències que rotaran per les tres ciutats. No obstant, cada ciutat tindrà un consell assessor diferent: un òrgan que decidirà quines seran les xerrades, els encarregats de donar-les i els formats per a cada ciutat. Per tant, el programa de cada ciutat, que es farà públic el proper dia 16 de setembre, presentarà diferències si bé els eixos bàsics de debat són compartits: cultura, ciutat, democràcia i tecnologia.

Del poc que aquest dimecres s’ha avançat sobre el programa és que es comptarà amb la presència del pensador israelià Yuval Noah Harari, autor del llibre súper-vendes ‘Sàpiens’, i amb la premi Nobel de Literatura del 2015, Svetlana Aleksiévitx.

Un dels actes que es farà compartit serà una lectura simultània a les tres ciutats de textos de Blai Bonet (poeta mallorquí), Joan Fuster (escriptor valencià) i Gabriel Ferrater (poeta català).

“Volem saber què pensen les ciutats del nostre entorn sobre els reptes que té València, que són comuns a altres municipis i fins i tot universals”, ha dit l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís).

“Ens agrada la idea d’establir un corredor cultural mediterrani. La nostra sortida natural és mirar cap a València i Barcelona”, ha afegit l’alcalde de Palma, José Hila (PSOE).

Portar la reflexió al carrer

L’objectiu de la Biennal, segons ha explicat Ada Colau, és traslladar el debat intel·lectuals, “la necessitat de reflexionar”, des de l’acadèmia fins a les places i els carrers. Per això, la idea és que els formats siguin oberts, en espais públics que permetin la interacció dels assistents amb els diferents ponents que participin al festival.

“Volem saber què pensa la gent. Volem que sigui un reflex del que pensen els valencians. No del que pensen els regidors o l’alcalde”, ha afegit Ribó.

En aquest sentit, Colau ha afirmat que la Biennal serà un espai de pluralisme i que integrarà a ponents de diferent espectre ideològic. “No hi haurà polítics donant el seu discurs. Crec que aquest festival i el seu pluralisme és un acte disruptiu en un moment on no és fàcil fer aquestes coses”, ha afegit l’alcaldessa de Barcelona.

Els tres alcaldes han estat d’acord en que els reptes més importants dels que cal debatre són el canvi climàtic i el paper de la tecnologia en la transformació de les societats.

Hi haurà temps per parlar de les eleccions

A la roda de premsa, però, també hi ha hagut temps per parlar de la política municipal i de l’horitzó de les eleccions del proper mes de maig. Preguntada sobre la possibilitat d’un trencament de la coalició que governa l’ajuntament -els comuns i el PSC- per seguir estratègies electorals diferents, Colau ha evitat entrar al nucli de la pregunta responent que “hi haurà temps per parlar de les eleccions”.

L’alcaldessa de Barcelona encara ha afegit: “Cal cooperar perquè la política sigui útil per la ciutadania. Crec que la nostra presència aquí és la millor resposta”, ha declarat en referència a la sintonia amb un alcalde de Compromís, Joan Ribó, i un del PSOE, José Hila, que ha permès organitzar la Biennal de Pensament a tres bandes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: A veure que dirà a setembre 07, 2022 | 20:02
    A veure que dirà setembre 07, 2022 | 20:02
    Podrà explicar, com vendre els seus principis, als feixistes, això si, per conservar la poltrona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa