El Museu de les Aigües ha presentat aquest dijous la reproducció de la cascada de la Casa Vicens de Gaudí que en breu s’obrirà al públic. Es tracta d’una reproducció fidedigna i a escala real de la font que l’arquitecte català va construir l’any 1883 a la casa del carrer Carolines del barri de Gràcia, el seu primer gran projecte a Barcelona. Destruïda l’any 1946 quan els propietaris van vendre bona part dels terrenys que ocupava el jardí per urbanitzar-los, la reconstrucció s’ha fet seguint els plànols originals que es conservaven al districte de Gràcia i amb les tècniques constructives i els materials de l’època. “Ressuscitar aquesta obra de Gaudí ha estat un miracle”, ha destacat Daniel Giralt-Miracle, comissari de l’any Gaudí el 2002 i responsable de la reconstrucció.
Sònia Hernández, directora del Museu de les Aigües –ubicat a Cornellà de Llobregat–, explica que la reproducció de la cascada forma part del projecte de condicionament, senyalització i interpretació del jardí del museu. L’objectiu és integrar-lo en el conjunt museístic. Així, la cascada serà la “joia” d’un seguit de fonts d’interès patrimonial situades a l’aire lliure i dins un entorn enjardinat a l’estil industrial de la dècada dels anys 30.
Sobre la reproducció, que s’ha fet en sis mesos, el seu responsable, Daniel Giralt-Miracle, assenyala que el més difícil ha estat “ser fidel a l’arquitectura de Gaudí”. Així, els 27.000 maons utilitzats s’han fabricat artesanalment, un a un, a la manera com es feia a l’època. Pel que fa al procés constructiu, no s’ha afegit cap mena de reforç estructural, més enllà dels maons i el morter originals. També es va fer una maqueta de paraboloides hiperbòlics, una mena de pilot a escala, per buscar solucions constructives de la part més complicada i singular de la font.
Giralt-Miracle explica que més enllà de la seva funció ornamental, la font estava dissenyada per refrescar el jardí de la Casa Vicens jugant amb les corrents d’aire i la cascada d’aigua. És per això que ha assegurat que “no hi havia lloc millor per ubicar-la” que el Museu de les Aigües, un equipament cultural que explica el cicle de l’aigua.