Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Casa de la Premsa de Montjuïc topa amb una comissaria de la Urbana

La rehabilitació de la Casa de la Premsa a Montjuïc suma un nou retard. L’Ajuntament de Barcelona va accedir a rescatar aquest immoble construït per a l’Exposició Universal de 1929 arran de la petició d’un grup de veïns del Poble-sec i periodistes, que en volen recuperar la memòria i obrir-lo al barri. Un cop aconseguit el compromís municipal, però, l’obra ha topat amb un imprevist tècnic: la comissaria que té just al darrere. És la Prefectura de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

“Aquest edifici té algunes dependències que freguen paret per paret amb la façana posterior de la Casa de la Premsa i això s’ha d’eliminar per fer la rehabilitació d’acord amb els criteris de restauració patrimonial fixats per llei”, explica l’associació Casa de la Premsa al seu web. Fonts municipals corroboren al TOT Barcelona que la Casa de la Premsa és “un edifici catalogat d’alt valor patrimonial i això implica que ha de quedar aïllat i separat de l’edifici de la prefectura de la Guàrdia Urbana”.

El consistori apunta que “en aquest moment s’està treballant en la redacció del projecte executiu”, però no precisa cap data d’inici d’obra. El projecte executiu és el pas previ a l’aprovació política i la licitació i adjudicació de les obres. L’entitat ciutadana protesta perquè el regidor del districte, Marc Serra (Bcomú), els havia promès que les obres estarien licitades abans d’eleccions: “El mateix regidor va admetre a una comissió d’aquesta associació que aquest calendari no es complirà i que caldrà esperar més enllà de 2023 per veure complert aquest procés burocràtic, a la qual cosa cal afegir dos anys més d’obres per executar la rehabilitació”, sostenen.

Les fonts municipals consultades subratllen que el districte manté la voluntat d’ubicar a l’equipament “una biblioteca i un espai veïnal per l’associació Casa de la Premsa” quan estigui restaurada. L’entitat “valora de forma molt negativa” el retard i critica que cap tècnic preveiés que la contigüitat de la caserna policial podria ser un problema. “Ens diuen que hi ha sintonia entre la gerència del Districte i la de la Guàrdia Urbana per fer possible una solució, veurem si es torna realitat en els propers mesos”, etziben.

Canvis en cadena a la comissaria

Des del carrer mateix es comprèn ràpidament l’obstacle. La comissaria té un annex que literalment es recolza en la Casa de la Premsa. A nivell de carrer és un aparcament cobert, a sobre hi ha uns vestuaris i al terrat hi ha col·locada maquinària de climatització. Eliminar tot aquest cos arquitectònic sense valor patrimonial obliga a recol·locar els usos que avui conté.

Segons l’associació, el districte proposa com a possible solució un moviment en cadena. La comissaria envairia un tros de edifici que té just davant i que també és de la Guàrdia Urbana. Però no un espai qualsevol, sinó “on ara hi ha tot un pis ocupat pels Bombers”, assegura l’associació. “Aquests efectius anirien a un altre edifici de Bombers a l’Eixample, de manera que l’espai quedaria disponible per reorganitzar les necessitats de la Guàrdia Urbana”, afegeix.

Terrat de l'aparcament de la Guàrdia Urbana adjacent a la Casa de la Premsa, vist des d'aquesta / Foto: Casa de la Premsa
Terrat de l’aparcament de la Guàrdia Urbana adjacent a la Casa de la Premsa, vist des d’aquesta / Foto: Casa de la Premsa

L’ús de biblioteca

L’entitat, a més, és contrària a destinar la major part de l’espai a biblioteca. No seria un centre de nova creació, a més, sinó el trasllat de l’actual biblioteca Francesc Boix, que s’ha quedat petita en l’actual ubicació al carrer Blai. “Va ser l’opció plantejada pel Districte com una forma d’accelerar la rehabilitació, doncs el cost l’assumirà el consorci de biblioteques de Barcelona, que té capacitat d’invertir, mentre que els recursos del propi Districte han d’atendre moltes necessitats i la Casa de la Premsa podria quedar a la part baixa de la llista de prioritats”, recorden.

Consideren que la biblioteca perdria centralitat: la Casa de la Premsa queda apartada del barri del Poble-Sec, entre el recinte firal i la Font Màgica. Si és un trasllat és parcial, amb sales d’estudi o de lectura a Blai, quedaria partida en dues seus. L’oposició al trasllat no és incompatible amb la col·laboració que mantenen associació i biblioteca: un club de lectura, un itinerari guiat i un taller sobre fake news. “ón tres exemples d’activitats que apunten un gran potencial de la relació entre la biblioteca i l’associació Casa de la Premsa”, manifesten.

Recreació virtual de la Casa de la Premsa rehabilitada, segons el projecte d'ONL Arquitectura / Font: Casa de la Premsa
Recreació virtual de la Casa de la Premsa rehabilitada, segons el projecte d’ONL Arquitectura / Font: Casa de la Premsa

L’avantprojecte ja està fet i inclou una proposta de reconversió d’espais feta pel despatx ONL Arquitectura. La proposta permet una divisió flexible d’espais i així la zona comunitària –la de l’entitat– i la biblioteca podrien tenir horaris independents. Preveu molts espais singulars, com una sala d’actes i exposicions, una barra i taules en un raconet, zona infantil o un “bibliolab” autogestionat per fer-hi activitats. La primera i segona planta serien per a la biblioteca.

Es podria excavar un soterrani perquè l’edifici original no tenia fonaments, com la majoria dels que es van fer per a l’Exposició de 1929. Contindria el magatzem de la biblioteca i una àrea de l’entitat amb un estudi de ràdio, un de televisió i una sala polivalent, expliquen al seu web. La cirereta seria un espai de memòria sobre l’edifici situat a l’altell panoràmic que hi ha sota la cúpula. L’avantprojecte preveu que tot plegat costaria uns 7 milions d’euros, mentre que les obres a la comissaria no tindrien encara pressupost calculat, avança l’entitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Salvat Papassoit a juliol 10, 2022 | 18:06
    Salvat Papassoit juliol 10, 2022 | 18:06
    feu servir unes "parauletes" que tela marinera: "cirereta", "etziben" .. etc ... que estem al segle XXI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa