La pèrdua de comerços i negocis emblemàtics és sens dubte una de les grans xacres que pateix Barcelona. Aquesta extinció accelerada del teixit associatiu que en alguns casos ha actuat durant dècades com a verdader punt neuràlgic dels diferents barris de la capital catalana ve acompanyada d’un altre fenomen a l’alça: la irrupció de les franquícies. Cada cop és més habitual trobar sucursals de grans cadenes de supermercats i establiments fora del centre de la ciutat en emplaçaments on fins ara resistia un comerç de tota la vida o negocis familiars vinguts a menys.
L’última víctima d’aquesta espècie de procés de gentrificació comercial la trobem al districte de Sarrià-Sant Gervasi, en concret al cor de barri de Sarrià. El passat mes d’octubre es feia oficial el tancament del Caffe San Marco, una cafeteria emblemàtica que durant gairebé tres dècades va estar ubicada al carrer Major de Sarrià, a la cantonada amb el carrer del Padró de la Creu, i coneguda com un dels millors llocs on prendre un tallat de tota la ciutat.
L’adeu del Caffe San Marco va agafar per sorpresa els veïns d’aquesta cèntrica zona del barri, que mai no van arribar a saber les raons concretes per les quals el negoci abaixava la persiana després de tants anys. Una de les principals hipòtesis és la gran competència que en els darrers anys havia guanyat aquest tram del carrer Major de Sarrià, on -a més de la prestigiosa pastisseria Foix- hi ha diverses cafeteries: On y va, Cornet i Mas i Syra Coffee.
Una nova franquícia
Gairebé cinc mesos després de la seva clausura, tal com informa el diari El Jardí, l’establiment ha tornat a reobrir les seves portes aquest cop, però, convertit en una de les seus de la cadena de cafeteries i pastisseries Vivari. Una nova franquícia per a un barri on no paren de multiplicar-se aquest tipus de negocis, un fenomen que per desgràcia acostuma a venir acompanyat de la desaparició d’algun comerç o establiment emblemàtic.