Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona llança una moneda pròpia per pagar espectacles i visites culturals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona llança un nova moneda pròpia, anomenada REC Cultural, que només servirà per pagar espectacles culturals locals. Es tracta d’una variant del REC, la moneda social que el consistori ja va fer servir al Besòs en una prova pilot sobre renda bàsica. La versió cultural neix l’1 de setembre i posarà en circulació 200.000 euros. També tindrà format de prova pilot per a un territori acotat: Sants i Poble-Sec.

La meitat del pressupost –100.000 euros per tant– es dividirà en xecs de 200 euros per a població vulnerable. El govern municipal calcula que els rebran al voltant de 500 famílies usuàries dels serveis socials. L’objectiu municipal és que serveixin per accedir a espectacles i propostes que normalment no visitarien per la barrera econòmica. Es podran bescanviar els xecs tant en equipaments públics com privats: “centres cívics, botigues, espais de formació, sales de concerts i museus d’aquests dos barris”, explicita el consistori en una nota de premsa aquest dilluns.

Tot i que està limitat on gastar la moneda, els qui se la descarreguin i usin no cal que siguin de Sants ni del Poble-Sec. “No hi ha límits geogràfics per a la procedència dels beneficiaris”, clarifica el consistori. L’aplicació per adquirir-ne es diu REC Barcelona i està disponible a l’App store i Google play. També hi haurà una passarel·la de pagament en RECS integrada a la ticketera Magnetickets.

1 Rec Cultural = 1 euro

Igual que el REC, el REC Cultural és una moneda digital paritària a l’euro. És a dir, que un Rec Cultural equival a un euro. És d’ús voluntari i cap comerç pot ser obligat a bescanviar-ne ni obligar als clients a usar-ne. Aquest tipus de monedes no ofereixen un benefici individual perquè no generen descomptes ni surten més barates que el pagament ordinari en euros. Tenen com a finalitat col·lectiva que el diner en circulació es quedi al territori, en aquest cas de forma captiva perquè només serà vàlid a dos barris.

50% de regal pels qui la usin

Per incentivar-ne l’ús, l’Ajuntament regalarà als nous usuaris el 50% de l’import que bescanviïn. Per exemple, quan una persona es doni d’alta a l’aplicació i adquireixi 10 euros en Recs Culturals, en rebrà 15 perquè els altres 5 euros els paga l’Ajuntament. Com a màxim cada persona podrà bescanviar 200 euros.

Fotografies de l'arxiu ocult de la Guerra Civil d'Antoni Campañà, a l'exposició que li dedica el MNAC / Foto: ACN
Fotografies de l’arxiu ocult de la Guerra Civil d’Antoni Campañà, a l’exposició que li dedica el MNAC / Foto: ACN

La campanya municipal s’acaba el 28 de febrer, però és molt probable que els xecs s’esgotin abans. Un cop finalitzada, a diferència de la campanya dels Bonus Consum, les monedes en circulació continuaran vigents i es podran seguir bescanviant als establiments adherits. La nova moneda, com l’anterior creada el 2018, l’ha dissenyada l’associació NOVACT per encàrrec municipal.

50 equipaments ja adherits

El llistat d’establiments i equipaments adherits ja arriba a la cinquantena de moment i es pot consultar en aquest enllaç. És un llistat encara viu, però ja s’hi han adherit diversos establiments i equipaments culturals com el Castell de Montjuïc, Caixaforum, el Museu Etnològic i de Cultures del Món, la Fundació Joan Miró, el Museu Olímpic i de l’Esport i el MNAC, les llibreries La Carbonera, Mamut i La Inexplicable o les sales de concert Sinestesia, Meteoro, La Deskomunal i Laut.

“La previsió és aconseguir la participació de prop de 1.000 ciutadans i ciutadanes de tot Barcelona”, diu l’Institut Municipal de Cultural. “Un cop finalitzada la prova, i segons els resultats obtinguts, s’estudiarà la viabilitat d’estendre el projecte a tota la ciutat”, conclou.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: En fi a juliol 18, 2022 | 15:52
    En fi juliol 18, 2022 | 15:52
    Més negocis dels comunerus
  2. Icona del comentari de: T@M a juliol 18, 2022 | 16:12
    T@M juliol 18, 2022 | 16:12
    Auguro que aquesta moneda no durarà ni tres telediaris, la moneda dels mercats no va durar ni 6 mesos. Tot lo que fa aquest ajuntament és molt reprobable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa