Els NFT han revolucionat múltiples sectors econòmics, des de les criptomonedes fins als videojocs. I, també, han obert un camí nou en el mercat de l’art contemporani. Un NFT –Non Fungible Token, en anglès– és un actiu criptogràfic únic i irrepetible, que permet comercialitzar i autentificar a una producció digital igual que es faria amb un bé físic del que se’n pot comprovar l’originalitat i posar-hi un preu.

Els defensors dels actius digitals ho han vist com una revolució per als artistes i un mètode per obtenir beneficis i arribar al públic final sense intermediaris. Barcelona no és excepció en aquesta tendència mundial, però malgrat que la ciutat té molt múscul creatiu no lidera aquest mercat i els autors emergents han de centrar-se en mercats exteriors per sobreviure.

Els NFT tenen la potencialitat de fer créixer molt la indústria creativa barcelonina, que té moltes sinergies amb l’ecosistema digital, afirma Ana Karina Posadas, dissenyadora gràfica i il·lustradora que ha fet les seves primeres passes al món dels NFT aquest any. La seva trajectòria se centrava en tècniques tradicionals com la serigrafia o l’acrílic, fins que un dia va començar a col·laborar en un projecte artístic per a una empresa de la ciutat, el que li va permetre explorar l’univers NFT. “Tenen un potencial immens per a impulsar els creadors i la indústria creativa”, afirma. Els experts de la plataforma MiT Software també pronostiquen que aquest tipus de mercat és una font d’ingressos prometedora a la ciutat.

La Gala Mirissa, artista digital que fa quatre anys que es dedicant al món de l’art digital vinculat a la tecnologia blockchain i la plataforma Ethereum, no hi acaba d’estar d’acord. Després d’estar un temps implicada en l’art multimèdia, una empresa novaiorquesa va picar a la seva porta per introduir-la en aquest món. “Barcelona és una ciutat molt oberta i cosmopolita, crec que promourà molt els NFT i tindrem molts esdeveniments per gaudir de grans artistes, però no acabo de veure clar que puguem gaudir d’una gran indústria”, lamenta. Argumenta que Espanya és un mercat molt reticent als NFT, i que queda a la cua d’un moviment que va començar fa gairebé quatre anys. “Per desgràcia els artistes rellevants han de posar els seus ulls en plataformes estrangeres si volen sobreviure”, adverteix.

Martí Ras, director de NFT de Vottun i gestor del producte de NeFeTok, la marca pel productor de NFT, coincideix amb la Gala. Al·lega que tant Barcelona com Madrid van molt a remolc d’altres capitals de referència mundial com Nova York, París o Amsterdam. Tot i que les expectatives d’avenç del mercat a la capital catalana no siguin gaire altes, la ciutat comença a “posar-se les piles”, opina Ras. Queda palès en petites celebracions recents, com una fira dedicada a obres NFT instal·lada al Reial Cercle Artístic.

NFT creat per Gala Mirissa (@gifgalamirissa)

Què és un NFT i com es crea i comercialitza?

Els NFT equivalen a certificats digitals d’autenticitat, es verifiquen a través de tecnologia de cadena de blocs i poden vendre’s a internet. Amb l’auge de les obres NFT s’ha obert un nou mercat i plataformes com NeFeTok permeten enregistrar o generar els NFT’s a les diferents blockchain. “El que fem és posar el back office des d’on es poden pujar els arxius a disposició dels usuaris com si fos un e-commerce qualsevol, de manera que facilita la vida a aquells qui no són natius del blockchain o les criptomonedes”, explica Ras.

NeFeTok opera en dues vessants, aclareix Ras: “D’una banda, tenim el Market Place, que és una galeria de venda on es llisten aquests NFT i que funciona com un comerç online propi de cada empresa o artista que el vulgui tenir”. D’altra banda, ofereixen un back office: un entorn des d’on els artistes poden tenir control de les transaccions i crear els productes i pujar-los al seu Market Place de manera “molt senzilla”. Ras esquiva revelar les tarifes del servei i al·lega que el sector encara no està consolidat com per comparar preus.

NFT per resoldre problemes de propietat

La moda dels NFT és aplicable a la majoria de les indústries globals, i hi ha persones de tot el món que hi mostren interès perquè resolen múltiples problemes d’autentificació de propietat. Tot artista s’enfronta a la dificultat dels drets d’autor i els NFT li ho poden solucionar per complet, valora l’artista Ana Karina Posadas. “Un altre punt positiu a destacar com a creador és que gràcies a la cadena de blocs, el títol de propietat de les obres es pot verificar i protegir la titularitat del treball”, afegeix. A més, la versatilitat de l’àmbit digital “obre les possibilitats d’explorar amb mixed media: realitat augmentada, 3D, música, il·lustració, animació, etc”.

El punt fort dels NFT és la traçabilitat: la propietat de cada actiu digital es pot resseguir a la xarxa i no pot ser alterada per cap motiu. Cada NFT és una existència única al món i, si un propietari ho desitja, pot limitar-ne per sempre la propietat a una sola persona. En canvi altres NFT es creen perquè estiguin disponibles per a diverses persones. Per contra, n’hi ha de limitades a només un grapat de còpies disponibles.

Heart Series: Dog and Plant Loves, NFT creat per Nina Posadas (@ninaposadas.studio)

Una finestra al món

“El món NFT és la possibilitat de barrejar el món físic amb el digital i al mateix temps fer més assequible i accessible el treball artístic”, explica Ana Karina Posadas quan se li pregunta pel potencial de l’art digital. Segons l’artista, la seva aparició té un sentit evident, perquè les noves generacions passen un percentatge important del seu temps immerses en un ambient digital: “Com a artista, tenir les teves obres en format NFT t’obre les portes a mostrar el teu treball en un àmbit més global”.

Un argument amb el qual Gal·la Mirissa, qui recentment ha pogut veure les seves obres exposades al NASDAQ de Nova York –el segon mercat de valors i borsa de valors automatitzada i electrònica més gran dels Estats Units– hi està totalment d’acord. Sosté que la tecnologia NFT li permet prescindir d’una galeria física per exposar els seves obres, alhora que pot fer-ho des de qualsevol indret i arribar arreu on siguin els seus espectadors. Va ser nominada per BeInCrypto el Dia Internacional de la Dona 2021 com una de les tres dones hispanes més influents de la indústria de la criptomoneda que utilitza la tecnologia NFT. “És una nova manera d’apreciar i consumir l’art, caminant virtualment, interactuant amb les obres exposades i comprant-les en format NFT”, conclou.

Un complement a l’art tradicional?

“El que ofereixen softwares com el nostre és la possibilitat de vendre el producte d’una manera controlada per l’artista, opció no existent en un Market Place obert o una galeria”, insisteix Martí Ras. “Si vens obres digitals superexclusives i vols tenir totalment controlat què publiques, no te n’aniràs a una galeria on potser estàs al costat d’un competidor teu; el que busca un artista quan entra a formar part d’un programari com NeFeTok és controlar què i com ven”.

Tot i això, Ras afirma que aquest perfil de softwares no són incompatibles amb les galeries tradicionals: “Aquesta línia d’art digital tot just s’està obrint i va alineada amb el que tenen les galeries tradicionals, que amplien la seva línia de productes disponibles”. Així, creu que els softwares com NeFeTok no arriben per substituir el mercat actual, sinó que ofereixen una via complementària per vendre art digital: “No és una competició, és un complement”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juliol 31, 2022 | 15:00
    Anònim juliol 31, 2022 | 15:00
    Moltes gràcies pel reportatge. Molt aclaridor, d'un tema que no és senzill d'explicar. Felicitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa