L’Ajuntament de Barcelona ha adquirit 78 obres d’art contemporani, de 73 artistes, que passaran a formar part dels fons municipals. L’operació, per valor de 600.000 euros, és el fruit d’una convocatòria pública recent amb el doble objectiu de fer costat al teixit cultural davant la crisi del coronavirus i també patrimonialitzar generacions encara poc representades a les col·leccions públiques. Entre les seleccionades hi ha obres de Laia Estruch, David Bestué, Antoni Abad, Bernat Daviu, Antoni Hervás, Francesca Llopis, Júlia Spínola.

El Macba ha articulat el procés de compra, però al jurat hi ha participat també l’artista Lúa Coderch, representants del MNAC, el Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats, la Fundació Joan Miró i el mateix ICUB. L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), a través del Macba , ha resolt el procés de compra d’obra artística adreçat a creadores i creadors en l’àmbit de l’art contemporani, amb un total de 78 adquisicions que corresponen a 73 artistes. La convocatòria anava destinada a obra d’artistes vius nascuts, residents o artísticament vinculats amb la ciutat.

Més de 3.285 propostes

A la convocatòria oberta per optar-hi, que va tenir lloc la primavera passada, es van presentar un total de 3.285 propostes per ser avaluades, una quantitat “ingent” en expressió de l’encara tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, que ha “desbordat” les previsions del mateix jurat responsable de la selecció. El seu criteri s’ha basat en l’aportació de les obres al patrimoni de la ciutat, la coherència amb els eixos d’interès de les col·leccions públiques de la ciutat, la trajectòria professional dels artistes, la vinculació de l’artista o la galeria amb el teixit cultural municipal i si s’ha adquirit recentment o no obra seva, entre altres.

‘Uralites’ (2019), de David Bestué, una de les obres adquirides per l’Ajuntament / ACN

En un altre ordre de coses, també s’ha vetllat perquè els preus de compra no fossin massa elevats, de manera que els 600.000 euros de la convocatòria quedessin repartits. En aquest sentit, el preu mitjà per obra adquirida ha estat de 8.000 euros. Ara les 78 obres es dipositaran principalment al MACBA, en menor mesura al MNAC, i també en algun altre centre d’art de la ciutat “i de fora”, al marge que l’objectiu serà també lluir-les en futures mostres artístiques.

Més enllà de les expectatives

Ho ha explicat en nom del jurat la conservadora i cap de la Col·lecció del Macba Antònia Maria Perelló. Com a resum, Perelló ha reconegut que les expectatives eren altes però que tant el volum d’obra com la seva qualitat les ha superat. “Això deixa en molt bon lloc la creativitat de la ciutat”, ha manifestat aquest dijous.

L’escoltava una àmplia representació dels artistes i galeristes afortunats per la tria del jurat, reunits al Palau de la Virreina per a la presentació de la resolució del concurs. En nom dels primers, Lola Lasurt ha agraït la manera com s’ha dut a terme el procés, “en diàleg amb les associacions professionals”, però ha aprofitat per demanar “continuïtat” a aquesta línia d’ajuts. “No ha sigut casualitat el desbordament que hi ha hagut en el nombre de sol·licituds, és realment una necessitat gran perquè estem acumulant molta feina feta”, ha exposat.

El futur de la convocatòria i altres ajuts

Preguntat precisament per la continuïtat d’aquesta convocatòria de cara al futur, Joan Subirats, ha assumit que dependrà dels recursos pressupostaris que hi hagi a disposició el proper exercici.

El responsable municipal sí que ha confirmat que l’any vinent es repetirà la línia de beques d’ajut a la creació (que enguany ha substituït els Premis Ciutat de Barcelona, i que segons ha dit es recuperaran com a tals) i ha animat els artistes a presentar-s’hi. “Veurem si tenim recursos suficients per mantenir les beques a la creació musical” -enguany de la mà de L’Auditori, Palau de la Música i Liceu-, i per mantenir la convocatòria de compra d’art contemporani, ha admès.

Nou comentari