Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ateneu Popular 9 Barris aposta per l’absurditat dels objectes en el 23è Circ d’Hivern
  • CA

L’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona celebra aquest any a la 23a edició del seu Circ d’Hivern amb l’espectacle Nu, de Quim Girón, fundador i director de la companyia Animal Religion. Es podrà veure del 15 de desembre al 20 de gener. L’espectacle combina diferents llenguatges escènics fugint dels aparells de circ més convencionals. Unes botes d’esquí o unes fletxes amb ventoses són els objectes que utilitzen per parlar amb “senzillesa i transparència” de les relacions humanes i la comunicació entre cossos. Cinc intèrprets, Quim Girón, Xavi Sánchez, Anna Aro, Ingrid Esperanza i Joan Català, “despullen el circ” fins arribar a l’absurd. “Hi ha moments absurds que porten a la comicitat directe i d’altres que et fan pensar”, ha dit aquest dimarts la dramaturga i directora adjunta de Nu, Carlota Grau. 

Els objectes prenen un curs totalment diferent al seu habitual, i unes botes de pescar fins la cintura o unes botes d’esquí fan que l’acròbata hagi de lluitar per mantenir l’equilibri i relacionar-se amb els altres cossos. L’Ateneu Popular 9 Barris va encarregar a Quim Girón l’espectacle per “prendre un risc” i treballar “amb el que no està treballat”. Així ho ha explicat Cristina Tascón, de l’àrea de creació del circ de l’Ateneu, que busca amb Nu “expandir els límits de tots els públics”. 

Situacions absurdes amb objectes quotidians

Quim Giró ha assegurat que busquen fer un espectacle amb “transparència”, amb un llenguatge “lleuger, divertit i amb molta poesia”. A partir d’una barra, per exemple, creen “usos diferents” i generen situacions absurdes. “És la comunicació entre cossos a partir de donar altres usos a objectes quotidians”. ‘Nu’ proposa un viatge a través de cinc artistes que es queden amb “el més essencial”, i mostren les seves vulnerabilitats i inseguretats. “Quin viatge fem per descobrir les pors que tenim, i després ens alliberem i això ens permet fluir d’una altra manera”, ha explicat la directora adjunta i dramaturga Carlota Grau. Confessa que és difícil explicar l’argument, ja que “no n’hi ha”, i que simplement els cossos “s’intenten relacionar” i es reflexiona sobre quins aspectes “ens priven d’entendre’ns” i tenir una comunicació fluida. Respecte el títol, Girón ha explicat que a partir de la fusta va traslladar-se al llistó de fusta, d’aquí a l’ànima de l’arbre i d’un arbre despullat. “Però necessitàvem més risc. La paraula ‘No ho sé’ es va convertir en ‘Nu'”, ha dit.

El director Quim Giró amb un casc i fletxes amb ventoses, en una escena de ‘Nu’ a l’Ateneu Popular 9 Barris / ACN – Mar Vila

Girón és el fundador i director d’Animal Religion, companyia que combina el circ contemporani, la dansa i la música inspirant-se en l’animalitat. Amb l’espectacle Sifonòfor va guanyar el premi Especial Ciutat de Barcelona l’any 2015, i el Gran Premi BBVA Zirkòlika pel millor espectacle de circ en sala. Per aquest nou espectacle ha escollit quatre intèrprets amb “magnetisme”: Xavi Sánchez, Anna Aro, Ingrid Esperanza i Joan Català.

L’Ateneu com a trampolí

El Circ d’Hivern va sorgir l’any 1996 a l’Ateneu Popular de 9 Barris amb l’objectiu de fomentar la creació de companyies estables professionals relaciones amb el món del circ i oferir propostes inèdites. Algunes produccions com Circus Klezmer o Garbuix han tingut projecció internacional. Nu s’estrena a l’Ateneu amb la intenció que el teatre de Nou Barris sigui un “trampolí” per fer gira un cop acabin les funcions el 20 de gener de 2019, ha confiat Girón.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa