Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aquest és l’edifici neoclàssic de Barcelona que apostarà per l’art
  • CA

‘Sorolla. Caçant Impressions’ és el nom de la mostra amb la qual el Palau Martorell s’estrena com a nou espai d’exposició permanent a la ciutat. Tindrà una programació regular, incloent-hi col·leccions internacionals, així com un programa de conferències, una aposta per la projecció d’artistes contemporanis i activitats familiars.

Comissariada per Blanca Pons-Sorolla, la besnéta de l’artista valencià, i per Maria López, l’exposició consta de 193 olis en petit format sobre cartró, taula o altres materials que pertanyen a la col·lecció del Museu Sorolla. Inèdita a Barcelona fins ara, es podrà veure a la capital catalana des d’aquest dimecres 21 fins al 5 de març de 2023.

De peces inacabades a l’èxit

El pintor anomenava “taques”, “notes de color” o “anotacions” a aquests olis, un format molt habitual durant el segle XIX atès que permetia copsar amb rapidesa impressions o idees que anaven més enllà d’un simple esbòs.

Si bé inicialment van ser considerades productes inacabats, de mica en mica van ser valorats com a exemples de llibertat creativa. La mostra recopila algunes aquestes peces pintades per Sorolla durant tota la seva trajectòria distribuïdes en tres etapes ben diferenciades: ‘Formació i consolidació’ (1880-1903), ‘Maduresa artística’ (1904-1911) i ‘Plenitud’ (1912-1919).

Palau Martorell és una iniciativa privada dirigida per Jesús Rodríguez i José Félix Bentz, dos gestors culturals amb una llarga trajectòria que tenen molt clar la manera en què conceben el Palau Martorell. “És un espai polivalent que neix amb la vocació de complementar el ric teixit cultural que ja existeix a Barcelona i de convertir-se en un veritable motor cultural. Per a nosaltres és un projecte de ciutat”.

Un edifici de grans proporcions

El Palau Martorell, situat al carrer Ample número 11, va ser construït entre 1886 i 1900 sota la direcció de l’arquitecte Joan Martorell i Montells. És l’edifici neoclàssic que antigament havia estat la seu de l’Antiga Societat del Crèdit Mercantil. La finca destaca per les seves grans proporcions i la seva simetria.

Una imatge de l'interior del Palau Martorell / SMI
Una imatge de l’interior del Palau Martorell / SMI

Situat davant la Plaça de la Mercè, ofereix unes fantàstiques vistes de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè. L’estructura, de planta rectangular, està formada per semisoterrani, planta baixa, dos pisos, àtic i terrat.

La protagonista de la planta baixa és una gran claraboia amb una espectacular vidriera sostinguda des de dos pisos més amunt, que aporta llum natural a tot l’espai, acompanyada per una ornamentació formada per columnes dòriques. La planta principal acull un espai rectangular que destaca pels seus frescos al sostre.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: M.Dolors Ferré. a desembre 21, 2022 | 10:36
    M.Dolors Ferré. desembre 21, 2022 | 10:36
    Genial! Edifici emblemàtic. Sorolla pintor de la llum i el ventijol. Somio poder.ho gaudir.
  2. Icona del comentari de: Sancho a desembre 21, 2022 | 16:29
    Sancho desembre 21, 2022 | 16:29
    Sorolla? Em recorda un chiste...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa