Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
104 anys de la vaga amb què Barcelona va entrar als annals de la història
  • CA

Barcelona celebra aquest 2023 els 104 anys d’una protesta obrera que va entrar als annals de la història i que va marcar un precedent únic al món. El 5 de febrer del 1919 començava la coneguda com la vaga de la Canadenca, una mobilització obrera que es va allargar prop d’un mes i mig i que va culminar amb l’establiment d’una jornada laboral de vuit hores per primer cop a la història.

L’efemèride l’ha recuperada aquest diumenge a través de les xarxes socials l’usuari Catalunya Color, un perfil que es dedica a posar color a fotografies antigues en blanc i negre d’arreu del territori català. En la publicació es recorda com va néixer el conflicte entre els propietaris d’aquesta companyia elèctrica i els seus treballadors arran de la introducció per part de la direcció d’uns canvis en les condicions laborals.

La recerca d’assessorament sindical dels empleats de l’empresa va rebre la resposta contundent dels propietaris d’aquesta, que van acomiadar vuit treballadors com a represàlia. Aquest moviment va desfermar la indignació de la plantilla, que es va declarar en vaga per solidaritzar-se amb els companys acomiadats.

Estat de guerra i victòria obrera

L’escalada de tensió entre la direcció i els empleats va ser fulgurant i nova fornada de gairebé un centenar d’acomiadaments va acabar de posar els treballadors en peu de guerra, provocant una gran aturada de l’activitat de totes les companyies on la propietat de la Canadenca tenia participació i estenent les protestes a altres sectors. Tot plegat va deixar la capital catalana contra les cordes, sense els serveis mínims de subministraments ni transports durant setmanes i en un estat de guerra que es va traduir en confrontacions als carrers amb la policia i milers de detencions.

La situació límit que van provocar els vaguistes va arribar fins a tal punt que l’empresa es va veure forçada a donar el seu braç a tòrcer finalment i avenir-se a negociar amb els treballadors revoltats. Les negociacions a tres bandes entre propietat, comitè de vaga i autoritats va acabar amb un acord per desconvocar la vaga que incloïa la readmissió dels empleats acomiadats, l’alliberament dels manifestants empresonats i l’establiment per primer cop en la història de la jornada laboral de vuit hores.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ernest a febrer 05, 2023 | 22:45
    Ernest febrer 05, 2023 | 22:45
    Va ser la CNT, sembla que per aixó us falta memoria, li teniu por o la voleu esborrar de la memoria
  2. Icona del comentari de: Un Sindicalista Llibertari a febrer 06, 2023 | 13:39
    Un Sindicalista Llibertari febrer 06, 2023 | 13:39
    La vaga la va impulsar i organitzar la ,CNT,és una vergonya i una manipulació el que feu volguent ignorar-la O sou molt ignorants, ja m'imagino de quin pal aneu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa