Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El MUEC reenfoca les dones amb una mirada antropològica i visual
  • CA

El Museu Etnològic i de Cultures del Món presenta l’exposició Dones. Imatges fragmentades, que es podrà visitar a la seu del carrer Montcada fins el proper 12 de març de 2023. La mostra recull un centenar de fotografies de dones de diversos continents procedents dels arxius fotogràfics del museu i de la Fundació Folch. Van ser realitzades entre les dècades de 1950 i 1980 durant les expedicions que constitueixen l’origen del museu. Dones. Imatges fragmentades se submergeix en aquest fons des de la contemporaneïtat, en una doble mirada antropològica i visual que es complementa amb una petita selecció de peces de les col·leccions que es conserven al museu, vinculades a les fotografies i a les dones. Una interpretació del seu arxiu en clau de gènere fins ara inèdita que val la pena no perdre’s.

Doble visió de les dones

La mostra està estructurada en un espai introductori i dos àmbits diferenciats. L’espai d’introducció presenta el projecte i desplega una petita reflexió visual i textual entorn dels viatges, els quaderns de camp i els mapes. En el primer àmbit s’exposa una selecció de fotografies agrupades en petits relats, com els retrats, les maternitats, les joies, l’aigua, la quotidianitat, o el colonialisme. Aquest espai convida el visitant a reflexionar sobre la seva pròpia mirada i a qüestionar-se la seva posició al món. Les imatges s’acompanyen d’una petita selecció de peces del museu, algunes de les quals no s’havien mostrat mai públicament.

Aquestes primeres imatges s’exposen sense cap mena de manipulació, tal com van ser preses. La intenció és presentar-nos la visió del fotògraf en qüestió, obrir una finestra a diferents objectes, espais, actes i rituals, i exemplificar com hi ha fotografies que s’inclinen cap a l’arquetip i la no personalització.

El segon àmbit està dedicat a la intervenció La memòria de les aranyes, de l’artista Mercis Rossetti, conceptualitzada expressament per a aquest projecte. Rossetti parteix d’una segona selecció de fotografies (algunes coincidents) que, retallades, fan un zoom sobre detalls que donen lloc a noves fotografies. Dones. Imatges fragmentades ha estat comissariada per Ainize González (selecció de peces i textos) i Mercis Rossetti (intervenció artística).

Com ens situem, des de la contemporaneïtat, davant unes dones que se sabien mirades? Mirades del passat i del present dialoguen en un mateix recinte. Aquesta és la proposta de fons que llança l’exposició temporal del MUEC.

Imatge que es pot veure a la mostra del MUEC/ Fundació Folch

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa