Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
4.500 llibres de Josep Maria Huertas Claveria passen a mans de la Biblioteca de Catalunya
  • CA

El fons de 4.500 llibres del periodista barceloní Josep Maria Huertas Claveria ha passat a mans de la Biblioteca de Catalunya després que la vídua i el fill de l’escriptor l’hagin donat, segons informa Europa Press. En un acte presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs, Araceli Aiguaviva i Guillem Huertas han cedit la biblioteca del periodista format per llibres sobre història de Barcelona, el moviment obrer, la Guerra Civil, socialisme, filosofia, periodisme i literatura. El fons el completen centenars de revistes i publicacions locals. 

Borràs ha recordat el periodista com una persona amb una “mirada sempre lúcida”, a més de valent, insubornable i tossut davant les injustícies. El llegat que deixa a la Biblioteca de Catalunya, ha dit la consellera, ajudarà a entendre el periodista. L’any 1975, Huertas Claveria va ser detingut i processat per un tribunal militar que el va condemnar a dos anys de presó per injúries a l’exèrcit per haver escrit al diari Tele-eXprés que molts meublés (cases de cites) eren regentats per vídues de militars. Aquesta injusta condemna, coneguda com “el cas Huertas”, va mobilitzar tota la professió contra els militars i va provocar la primera vaga de premsa de tot el franquisme.

El periodisme combatiu i compromès que va practicar Josep Maria Huertas Claveria (1939-2007), així com la seva vinculació als barris de Barcelona i la seva prolífica obra, fan d’ell un dels millors cronistes de la ciutat, una referència en la lluita antifranquista i, sobretot, un model per a la premsa compromesa amb els valors democràtics i la llibertat d’expressió. Va publicar diversos llibres i més de 5.000 articles a diferents periòdics, entre els quals El Correo CatalánTele-eXprésEl Noticiero Universal, el Diari de Barcelona, l’Avui i especialment El Periódico de Catalunya, on va col·laborar fins la seva jubilació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa